Pat Gelsinger: Intel'in CEO'su beklenmedik bir şekilde emekli oldu

Adanali

Member
Chipmaker Intel CEO'su Pat Gelsinger'ı emekli ediyor: Şirketin Pazartesi günü sürpriz bir şekilde yaptığı açıklamaya göre Gelsinger, şirkette geçirdiği 40 yılı aşkın sürenin ardından 1 Aralık'ta emekli oldu. Şirket yeni bir CEO bulunana kadar CFO David Zinsner ve Michelle Johnston Holthaus geçici liderliği üstlenecek.

Duyuru

Görünüşe göre şirket bu gergin durumdan bir sonuç çıkarıyor. Intel şu anda zor sularda. Şirket son dönemde yüksek zararlarla karşı karşıya kaldı: Son çeyrekte 16,6 milyar dolar zarar kaydedildi.

Şirket, insanlara kaybın kağıt üzerinde bu kadar büyük olduğu konusunda güvence vermeye çalıştı. Ancak Intel'in tasarruf etmesi gerekiyor. Ağustos ayında çip devi büyük bir iş azaltımı duyurdu: yaklaşık 15.000 iş, yani işgücünün yaklaşık %15'i ortadan kaldırılacak.

2021'de CEO olun

Gelsinger, 2021'de CEO olarak Intel'e geri döndü. Intel'i diğer üreticiler için sözleşmeli üretici olarak konumlandırma stratejisi pek işe yaramıyor. Magdeburg yakınında yeni bir Intel fabrikası kurma planları beklemede. Ayrıca yönetim kurulunda kötü bir ruh halinden ve Qualcomm'un devralma girişiminden de bahsediliyordu.

Daha yakın zamanlarda Gelsinger, Intel'in ciddi sorunları olduğunu kabul etmek zorunda kaldı. Artık yönetim kurulunun tam güvenine sahip olmadığına dair işaretler de artıyor. Deneyimler böylesine karmaşık bir durumda CEO için işlerin hızla zorlaştığını gösterdi.

Gelsinger, pazarlamadan mimariye kadar Intel'in başarılı “Çekirdek” CPU konseptinin arkasındaki belirleyici güç olarak kabul ediliyor. Ondan “Tick-Tock” fikri geldi: her yıl yeni bir mimari ortaya çıktı ve bu daha sonra yeni bir yapısal genişliğe küçültüldü. Bu, Intel'in 2000'lerde ve 2010'ların başında AMD'den genellikle önemli ölçüde üstün olduğu anlamına gelir.

Görünen o ki insanlar hala bu tür mucizeleri umuyordu ama sadece üç yıl içinde Pat Gelsinger bile sihir yapmayı başaramamıştı. 1979'da öğrenci işçi olarak Intel'de işe başlayan ve 1989'da 486 işlemcinin baş mimarı olan mühendis, öncelikle teknik bir yaklaşım izledi.

Emeklilik veya işten çıkarılma

Basında çıkan haberlere göre 63 yaşındaki kişi kovuldu. İş dünyası haber servisi Bloomberg'in iş çevrelerine dayandırdığı haberine göre, yönetim kurulunun artık Gelsinger'in büyük Intel gemisini tekrar rayına oturtacağına dair güveni yoktu.

Bloomberg'e göre geçen hafta dönüm noktası geldi: Gelsinger'in emekli olma ya da kovulma seçeneği vardı. Perşembe günü Gelsinger, geçmişe bakıldığında bir veda gibi görünen Linkedin'e teşekkürlerini gönderdi.

Resmi iletişimde anlaşmazlığa ilişkin tek bir kelime yok, ancak karşılıklı güzel sözler var. Gelsinger, “Intel'e liderlik etmek hayatımın onuru oldu” dedi ve bunu “acı tatlı bir gün” olarak nitelendirdi. “Hepimiz için zorlu bir yıl oldu”

Geçici olarak Yönetim Kurulu Başkanı görevini üstlenen Frank Yeary, “Yönetim Kurulu adına Pat'e uzun yıllar Intel'e verdiği hizmet ve bağlılığından dolayı teşekkür etmek istiyorum” dedi. “Yeniden süreç liderleri olmamız gerekiyor; ürün liderliğinin anahtarı budur.”

Duyuruya göre yönetim kurulu, Gelsinger'in halefini mümkün olan en kısa sürede bulmak için bir araştırma komitesi kurdu.

Wall Street başlangıçta habere sıcak tepki verdi. Pazartesi günkü borsa açılışından önce Intel hisseleri yaklaşık %5 artış gösterdi. Bu normal ticarete geri dönüyor ancak fiyat hala geçen haftaki kapanış fiyatının biraz üzerinde.

Güncelleme

02/12/2024,

18.25

Saat

Gelsinger'in görevden alınmasına ilişkin koşullar sekizinci ve dokuzuncu paragraflara eklendi.

(vbr)