Kitabın Eleştirisi: Thomas de Padova'nın Kuantum Işıkları

Adanali

Member
Quan'ın keşfi, bir gecede fiziğin temel taşlarını sallayan bir deprem değildi. Aksine, kuantum mekaniği onlarca yıl boyunca, fizikçilerin ışık ve parçacıkların doğası hakkında düşündükleri her şeyden şüphe duymaları gerektiği gelişmiştir.

“Kuantum Işığı” ile bilimsel gazeteci Thomas de Padova bu gelişmeyi okuyan bir çalışma sunuyor. Işığın dalga veya parçacık olduğu konusunda merkezi tartışmaya dikkat edilir. Yazar bunu ışık etrafındaki diğer tarihi olaylarla birleştirir: fotoğrafçılığın geliştirilmesinden Almanya'nın elektrifikasyonuna.

De Padua, üyeleri sonsuza dek tarih kitaplarına giren ünlü bir topluma eşlik eder. Kahramanlar Einstein, Bohr, Planck ve Heisenberg'e ek olarak, okuyucu ayrıca Schrödinger, Meitner, De Broglie, Dirac, Fermi, Pauli ve diğerleriyle de tanışıyor. Yaklaştığınız birçok yerde: Yazar sadece genç Heisenberg'in Matrix'in mekaniğini nasıl geliştirdiğini değil, aynı zamanda dağlarda sürmeyi sevdiğinden de bahsediyor.

Arka planda, De Padova altın yılların bir görüntüsünü çiziyor. Berlin göz kamaştırıcı bir metropol olmaya başlıyor. Ancak, Almanya'da zaten açık bir gölge var: Antistein, Einstein'ı ülke dışında yönetiyor; Hiperenflasyon bir tren istasyonunda uyumasını gerektirir. Öte yandan, 1920'lerin mesafelerine dikkat. Hala ve yine de yazar öncü deneyler veya teoriler sunmak için zamanında geri dönmelidir.

“Quantum Light”, olayların dramaturjik bir kurgusundan kaçınan yaygın olarak incelenen bir tarih kitabıdır. Özellikle kuantum fiziğinin temel terimlerine aşina olabilen ve yeni bir perspektif arayanlar için uygundur. Ancak konuya profesyonel bir giriş arıyorsanız, diğer çalışmalarla hizmet etmek daha iyidir.

Kitabın Eleştirisi: Quantum Light

Thomas de Padova

Kuantum ışığı

Fiziğin on yılı 1919-1929

Hanser, Monako 2024

ISBN 978-346281349432

Sayfalar, 28 € (PDF/Kindle-e-kitap: 20 €)

(spa)