Unraid Deneyi: Bir Sabit Disk Arızalandığında Ne Olur?

Adanali

Member
Unraid Promise (ve Raid 5 sistemleri): Tek bir eşlik diski, herhangi bir sayıda veri diskini koruyabilmelidir. Peki gerçekten işe yarıyor mu? c't 3003 bunu denedi ve bir NAS sabit diskinin çalışma sırasında arızalanması durumunda gerçekte ne olacağını gösteriyor.

Duyuru

Videonun transkripsiyonu

(Not: Bu transkript yukarıdaki videoyu izleyemeyen veya izlemek istemeyen kişiler için hazırlanmıştır. Metin, görsel parçadaki tüm bilgileri yansıtmamaktadır.)

Buraya bakın, bu benim çalışmakta olan ev sunucumun disk ağından bir sabit sürücüyü çıkarıyorum. Çünkü tam olarak ne olduğunu bilmek istedim. Unraid üzerinde çalışıyor ve bu, tek bir yedekleme diskinin veya daha doğrusu bir eşlik diskinin herhangi bir sayıda başka diski koruyabileceğini vaat ediyor. Eh, nasıl çalışması gerekiyor? Yine çok spesifik olarak: NAS'ımda her biri 5TB olan dört veri sürücüm var, yani 20TB veriye sığıyorlar. Ve sonra 6 TB'lık bir eşlik diskim var. Unraid'e göre bu durumda herhangi bir veri diski arızalanabilir ve bu eşlik diski kullanılarak yeniden oluşturulabilir. Bu, verilerin kaybolmadığı anlamına gelir. Peki ne bileyim, 50 TB, tek bir 6 TB eşlik diski tarafından korunuyor. Tamam, belki şimdi söylersin? Evet, nasıl çalışır, bir veri sürücüsü arızalandığında gerçekte nasıl görünür, herhangi bir sorun varsa – hepsini bu videoda görebilirsiniz. Ve tabii ki sadece Unraid'den değil, normal RAID'den de bahsediyoruz.

Sevgili bilgisayar korsanları, sevgili internet kullanıcıları, buraya hoş geldiniz…

Geçenlerde Haberler kafeteryasında öğle yemeğinde ağ depolama ve benzeri konulara oldukça aşina olan meslektaşlarımla konuştum. Konu Unraid'e geldiğinde ve Unraid'in daha sonra tek bir eşlik diskiyle istediğiniz sayıda veri diskini yedekleyebileceğinizi vaat ettiğini söylediğimde – evet, orada en az bir uzman şöyle dedi: “Aslında bunun olmamasını sağlayabilir. ” Mantıksız göründüğü için bunu gerçekten hayal edemediğimi itiraf etmeliyim. Ancak elbette bu Unraid veya RAID'in merkezi bir özelliğidir. Yani bunun doğru olacağı açıktır. Aksi takdirde internette uzun zaman önce yanlış olduğu kanıtlanmış olurdu. Ve eminim bazılarınız zaten normal RAID veya Unraid kullanarak diskleri kurtarmıştır. Ama bir plak bozulduğunda gerçekte ne olacağını kendi gözlerimle görmek istedim. Bunu çok ilginç buldum.

Burada tekrar kısaca yayınlandı: Aslında Unraid nedir? Herhangi bir x86 bilgisayarla NAS, ev sunucusu veya sanallaştırma sunucusu kurabileceğiniz ev sunucusu işletim sistemidir. Unraid, Slackware Linux'u temel alır, ancak en üste özel, yani özgür olmayan işlevler ekler. Unraid'i satın almanız gerekiyor ve geçen yılın başından beri en ucuz lisanslar için yıllık yükseltmeleri ödemek zorundasınız: yılda 36 dolar. Hiçbir ek ücret ödemeden kalıcı yükseltmeler istiyorsanız, tek seferlik oldukça yüksek bir 249 $ ödemeniz gerekir. Bu fiyatlandırma politikası birçok kişi tarafından eleştiriliyor. Ve evet, TrueNAS veya Open Media Vault gibi ödeme yapmanız gerekmeyen ve bu nedenle çoğunuzun tercih ettiği açık kaynak alternatifleri var.

Şimdi balıkları yağlayalım. Unraid ağımda bir disk çökerse veya kaldırılırsa tam olarak ne olacağını bilmek istedim. Unraid NAS'ın çıkarılması oldukça kolaydır çünkü üzerinde 2,5” USB sürücüler takılıdır. Bunun genellikle önerilmediğini biliyorum, ancak kullanım senaryom için işe yarıyor. Hiçbir hayran istemiyorum. NAS'ı genellikle günlerce kullanmadığım için hiçbir şey yapmadığımda sürücülerin tamamen kapanmasını istiyorum. Fansız ince istemcim ve 2,5 inç USB sürücülerim ile yaklaşık bir buçuk yıl boyunca burada harika çalışıyor. Şu ana kadar sözde parite plakasına sahip olmadım. Bu, bir disk arızası meydana gelirse bu veri diskindeki verilerin kaybolacağı anlamına gelir. Bu fikri biraz nahoş buldum, bu yüzden bir eşlik sürücüsü (6TB WD MyPassport) satın almaya karar verdim bu arada.

Evet, eşitlik meselesi benim için ortalıktayken, bu olurken gerçekten de kayıt yapmaya cesaret ettim. Ah. Sürünen. Ve evet, Unraid orada da bir çarpı işareti gösterdi – “Disk devre dışı, içerik taklit edildi” diyor. Ve gerçekten: Hala var olan her şeyi okuyabiliyordum. Çok yavaş ama işe yaradı. Bence oldukça hoş. Ancak başka bir diske bir şey olursa, iki eşlik diskiniz olmadığı sürece her iki diskteki veriler kaybolur. Bu aynı zamanda Unraid'de de çalışır. Yani iki veri diski arızalanabilir. Kısaca eklemek gerekirse: Unraid veya RAID bir yedekleme değildir! Kesinlikle daha fazla yapılandırmanız gerekir.

Bu yüzden yeni bir disk yerleştirdim, bu sefer 6 TB'lık bir disk ve ardından artık oraya bağlı olmayan 5 TB'lık diski 6 TB'lık diskin üzerine yeniden oluşturdum. Bu da çok uzun bir zaman alıyor, yine bir gün. Ama işin güzel yanı: Bittiğinde, Unraid eski diskteki gibi 5 TB ile çalışmaya devam etmekle kalmadı, aynı zamanda ek terabaytları tamamen otomatik olarak dizide kullanılabilir hale getirdi. Bu da Unraid'in normal RAID'lere göre en büyük avantajlarından biridir. Bulaşık konusunda çok esnek olabiliyorsunuz. Bu, örneğin tüm disklerdeki diziyi yeniden yazmak zorunda kalmadan kolayca disk ekleyebileceğiniz anlamına gelir. Ve bir şeyler ters giderse, veriler bozulmamış disklerdeki normal şekilde okunmaya devam edebilir. Çoğu durumda bu, klasik RAID'lerde farklıdır. Örneğin klasik RAID5 de eşlikle çalışır ve bir diskin arızasını telafi edebilir, ancak RAID5 verileri tüm disklere dağıtır. Yani iki disk arızalanırsa, kalan sağlam disklerdeki her şey de kaybolacaktır.

Ancak klasik RAID'in Unraid'e göre hız avantajı vardır çünkü verileri şeritler halinde dağıtır. Unraid'in varsayılan durumunda yazılması çok yavaştır çünkü her yazma işlemi dört G/Ç işlemine neden olur: eşlik diskine okuma ve yazma, veri diskine okuma ve yazma. Ancak başka bir diske bir şey yazıldığında diğer tüm diskler uyku moduna devam edebilir. RAID5 ile yazma ve okuma sırasında tüm diskler her zaman etkindir. Burada 2,5 gigabitlik bir ağım olmasına ve tüm disklerin saniyede yaklaşık 100 megabayt işleyebilmesine rağmen, Unraid'de eşlik ile yazdığımda saniyede yaklaşık 30 megabayt alıyorum. Ancak kendinize yardımcı olabilirsiniz: Ev sunucumda, Unraid'de önbellek olarak yapılandırdığım küçük bir SSD var. Ve varsayılan olarak her zaman önce her şey yazılır ve pratikte her zaman saniyede 110 megabaytın üzerinde sabit bir hız elde ederim. Bu benim için kesinlikle yeterli. Geceleri veriler, sözde taşıyıcı tarafından otomatik olarak diziye eklenir. Ancak eşlik hatalarına karşı yalnızca dizide olduklarında korunurlar. Maalesef SSD önce ölürse veriler kaybolur. Ama dediğim gibi Unraid ya da RAID bir yedek değil. Bu arada, ev sunucusu yazılımım da önbellek bölümünde, Adguard Home veya Plex gibi bir şey.

Çözüm

Şimdi sonuca varacağım ve sonra gerçekten merak edenlere bu eşliğin tam olarak nasıl çalıştığını ve bir eşlik sürücüsünün neden hemen hemen her sayıda veri diskini koruyabildiğini açıklayacağım. Aslında matematikte o kadar iyi olmasam da bana matematiksel olarak da mantıklı geliyor. Ama dediğim gibi, öncelikle sonuç: Bu deneyden bu yana kesinlikle biraz daha derin uyuduğumu söylemeliyim çünkü burada bir diskin yanabilmesi ve verilerin kaybolmaması çok güzel. Daha fazla alana ihtiyacım olursa çok fazla sorun yaşamadan diziye kolaylıkla ilave plakalar ekleyebiliyorum. Geleneksel RAID ile bu o kadar basit olmazdı ve bu nedenle Unraid benim amaçlarım için ideal çünkü önbellekleme çözümüm sayesinde yavaş yazma beni hiç rahatsız etmiyor.

Ve var olmayan plakanın bu anında yeniden inşası aslında ilk başta biraz büyülü görünüyor, ancak altta yatan prensibi anladığınızda, daha fazlası değil. Şu şekilde çalışır: İşte üç veri diskinin bir örneği. Bilindiği gibi günümüz bilgisayarlarında veriler sıfır ve birdir, ikilidir. Bir sürü sıfır ve bir var. Örneğin, ilk diskteki veri akışı 001101 ile başlar ve bu şekilde devam eder. Eşlik diskleri olmadan, bir diskin arızalanması durumunda veriler kolayca kaybolur. Eşlik düzeltmesi ile artık tüm disklerin bitlerinin toplamının bir noktada çift mi yoksa tek mi olduğu kontrol ediliyor. Yani burada tüm üç diskin ilk biti 0'dır, yani çifttir, dolayısıyla eşlik 0'ı depolar. Buradaki ikinci bit iki kez 0'dır ve üçüncü disk için 1'dir – tek. Paritenin 1'i saklamasının nedeni budur. Üçüncü bit için toplam da tektir, dolayısıyla o da 1'dir ve böyle devam eder.

Şimdi plaka 2'nin çöktüğünü varsayalım. Sıfırlar ve birler artık mevcut değil. Ancak eşlik diskindeki ve kalan veri disklerindeki bilgilerle onu yeniden oluşturabilirsiniz. Örneğin, işte ilk bit: 0 eşlik diyor, diğer iki diskte de 0 var, yani her şey yolunda. O zaman füme plakanın içeriği de 0 olmalıdır. Burada ikinci bit eşlik 1'i, disk 1 0'ı ve disk 3 ise 1'i gösterir. Yani disk 2'deki eksik bit 0 olmalıdır. Çünkü 1 olsaydı toplamı veri diskindeki tüm bitler 2 olacaktır. Ve sadece bu olacaktır. Kontrol ettin mi?

Umarım açıkça anlatmışımdır. Artık matematik öğretmeni olacağımı sanmıyorum. Ama umarım yine de işe yaramıştır. Ve evet, ne diyorsun? Unraid'in iyi bir şey olduğunu mu düşünüyorsunuz yoksa “Hayır, hayır, hayır, hayır, hayır, açık kaynak istiyorum ve ardından çoğu Linux'lunun hemen yapabileceği donanımsal RAID5 veya ZFS dosya sistemini kullanmak istiyorum” mu diyorsunuz? Bunun da böyle fonksiyonları var. Evet, yorumlara yazmaktan çekinmeyin ve elbette abone olun. MERHABA!

c't 3003, c't'in YouTube kanalıdır. C't 3003'teki videolar bağımsız içeriktir ve c't dergisi makalelerinden bağımsızdır. Editörler Jan-Keno Janssen, Lukas Rumpler, Şahin Erengil ve Pascal Schewe her hafta bir video yayınlıyor.

(jkj)