Tam yıldan emekli ikramiyesine nasıl hak kazanılır? Askerlik borçlanması ikramiyeyi tesirler mi?

Adanali

Member
Soru : Pahalı memurlar.net Yetkilisi Çalışmalarınızda ve yatyılarınızda muvaffakiyetler diler sıhhat sihhat ve afiyet üzre bulunmanızı Allah dan temenni ederim. Ben 23.05.1986 tarihinde devlet memuru olarak atamam yapıldı 23.11.1986 tarihinde de Askere gitmek üzere bakılırsavden askerlik müsaadesi ile ayrıldım. Ve 10.06.1988 tarihinde de Askerlik dönüşü bakılırsave başladım. Askerlikte geçen süreyi 01.12.1986 -30.06.1988 1 Yıl-7 Ay olarak borçlandım ve ödemesini yaptım. 2023 yılbaşından daha sonra emekli olmayı düşündüğümden ve Memurlarda emekli ikramiyesi tam yıla bakılırsa ödendiğinden benim tam yıl hangi vakte denk geliyor. Askerlik borçlanması ikramiyeye tesir ediyor mu yoksa yalnızca maaşa mı yararı oluyor. Şimdiden teşekkür eder. Güzel günler dilerim.

Detaylar/Değerlendirmeler:

Memurlara ödenen emekli ikramiyesi her tam yıllar için hesaplanır, yani memur hizmet yapmış bulunmasına karşın 11 ay 29 günlük müddetine karşılık emekli ikramiyesi alamaz.

Memurların tam yıldan az müddetlerine niye emekli ikramiyesi ödenmez?

Emekli ikramiyesi, memurlar için emekli aylığı bağlandığı vakit kazanmış oldukları bir meblağdır. Toplumsal güvenlik kanunlarından olan 5434 sayılı T.C. Emekli Sandığı Kanunu içerisinde bu hususu düzenleyen bir unsur kararı vardır.

5434 sayılı Kanun Unsur 89 kararı şöyledir:

“Hizmet müddetlerinin tamamı bu Kanun ve/veya 31/5/2006 tarihindeki ve 5510 sayılı Toplumsal Sigortalar ve Genel Sıhhat Sigortası Kanununun süreksiz 4 üncü hususu kapsamında geçenlerden emekli, ismi malullük yahut görev malullüğü aylığı bağlanan yahut toptan ödeme yapılan asker ve sivil tüm iştirakçilere, her tam fiili hizmet yılı için aylık bağlamaya temel meblağın bir aylığı emekli ikramiyesi olarak verilir.”

Hükmün yorumu:

Emekli ikramiyesi memurların almakta oldukları bakılırsav aylıklarına bağlı bir ödeme olmayıp, aylık bağlamaya temel meblağın bir aylığı, yani memurların çalışırken Toplumsal Güvenlik Kurumu kesintilerine tabi tutulan meblağ üzerinden yapılan bir ödeme formu oluyor.

Emekli ikramiyesi ödeme meblağında da her tam fiili hizmet yılı temel alınıyor.

Emekli ikramiyesi, her tam fiili hizmet yılı ile sonlu olarak bu bakılırsavlerden ayrıldıkları tarihteki emeklilik keseneğine temel aylık fiyatları üzerinden hesaplanarak ödenir.

Küsuratlı hizmetlere karşılık emekli ikramiyesinin ödenmesi gerektiği istikametinde değerlendirmelerimiz için https://www.memurlar.net/haber/1024601/ adresimiz ziyaret edilebilir.

Askerlik müddetine ikramiye ödenir mi?

Askerlik mühletinin Toplumsal Güvenlik Kurumuna borçlanılarak hizmet saydırılması halinde bu mühlet de emekli ikramiyesine temel olan tam hizmet yılları içerisine katılır, ötürüsıyla askerlik borçlanması yalnızca emekli aylığında değil emekli ikramiyesi hesabında da sayılır.

Açıklamalarımız bağlamında sizin durumunuzu hesaplamamız şöyleki olmaktadır;

Şayet 15 Ocak 2023 vazife aylığını aldıktan daha sonra emekli olma niyetiniz olursa askerlik borçlanma müddetiniz dahil toplam hizmet sürenizi 36 yıl 8 ay 14 gün olarak hesaplamaktayız. Bu durumda yalnızca 36 hizmet yılınıza emekli ikramiyesi alabilirsiniz, 8 ay 14 günlük sürenize karşılık ikramiye alamazsınız.

37 tam hizmet yılınızı tamamlama tarihiniz olarak da 15 Mayıs 2023 misyon aylığını almanız gerektiğini söyleyebiliriz.

NOT: Değerlendirmelerimiz ve hesaplamalarımız külliyen sizin verdiğiniz bilgiler kapsamında yapılmıştır, Tavsiyemiz emekli olmadan evvel Kurumunuzdan hizmet hesabını denetim ettirmeniz olacaktır.