Suyumuz yabancıların elinde! Fiyatı istedikleri üzere ayarlıyorlar

Adanali

Member
Hükümetin temel besin mamüllerinde KDV indirimine gitmesine karşın fiyatlarda bir düşüş yaşanmadı. Tersine biroldukca eserin etiketine artırım geldi. Son olarak su fiyatları da artmaya başladı. Geçen ay 5 litrelik Hayat Su 9 liradan satılırken, bugün marketlerde 10,50 liraya yükseldi. Birebir biçimde Erikli 11,50 lira, Munzur Su ile 12 lirayı buldu. Ayrıyeten metrobüs duraklarında satılan suyun tanesi 1 liradan 2,5 liraya, 19 litre damacana su fiyatı ise 24 liradan 30 liraya çıktı.

MARKET KARLARI DA TESİRLİ

İstanbul Gazoz, Su, Şerbet, Boza, Turşu ve Sirke İmal Edenler ve Satanlar Esnaf Odası Lideri Ahmet Turan Akkaya, su bölümünün büsbütün yabancılaştığını belirterek “Su meblağlarının artmasında iki niye var. Birincisi maliyet kalemlerindeki artış. Ambalaj, nakliye, depolama ve işçiliğe artırım geldi. KDV indirimi bu artırımları bir nebze olsun törpüledi. Vergi indirimi olmasa fiyatlar fazlaca daha yüksek seyredecekti. İkinci ve en büyük niye ise su markalarının yabancıların elinde olması. İstedikleri üzere at koşturuyorlar. Pazarın yüzde 90’ı global markaların denetiminde. bir arada hareket ederek fiyatı belirliyorlar. Market karları da eforu. Tüm bunlar su artırımının en temel niçinleri. Yoksa su çıkarmak büyük para değil” dedi.

ACİL ÖNLEM ALINMALI

“Su kesiminde acil yerlileşme şart” diyen Akkaya “Rahmetli Turgut Özal vaktinde su ve ekmek acil besin hususu olarak kabul edildi ve fiyatlar denetim altında tutuldu. Lakin kesimin yabancıların eline geçmesiyle bu sistem bozuldu. İvedilikle yerlileşmeye yönelik adım atılmalı. Gerekirse devlet bu işi kaynağında denetim etmeli. Zira su petrolden daha pahalı hale geliyor” sözlerini kullandı.

ARITMA AYGITI ÇOK AVANTAJLI

Öte yandan suya gelen artırımlar bir arada arıtma aygıtlarına olan ilgiyi artırdı. Yapılan hesaplamalara nazaran 4 kişilik bir aile, yılda yaklaşık 154 damacana su tüketiyor. Bir damacana suyun maliyeti 30 TL olarak kabul edildiğinde bu, en az 4 bin 600 TL’lik yıllık su maliyeti ortaya çıkıyor. halbuki ki artırma aygıtı kullanmak hem sıhhat birebir vakitte maliyet açısından fazlaca avantajlı.

KAAN ZENGİNLİ