SSS: Desinfec't 2024'ün kötü amaçlı yazılım bulaşmalarına karşı nasıl yardımcı olduğu aşağıda açıklanmıştır

Adanali

Member
Disinfec't'in yeni sürümü, Truva atları Windows'unuzu parçaladığında yardım sağlar. İş yerinde zorluklar varsa sinirleriniz hızla yıpranır. Sonuçta, potansiyel bir kötü amaçlı yazılım bulaşmasının getirdiği stres zaten yeterince büyüktür. Dezenfekte kullanımıyla ilgili sorunların çoğu, aşağıdaki ipuçlarıyla hızlı bir şekilde çözülebilir. Hala sorularınız varsa Dezenfekte forumumuz size yardımcı olabilir; Burada kullanıcılar fikir alışverişinde bulunuyor ve birbirlerine yardım ediyor.

Duyuru

WithSecure güncellemesi başarısız oluyor

WithSecure tarayıcı imzalarını güncellemeye çalıştığımda sıklıkla lisansın geçersiz olduğunu belirten hata mesajını alıyorum. Ancak ClamAV ve Eset'te güncelleme sorunsuz çalışıyor. Sorun nedir?

Bunu açıklamak için biraz daha ileri gitmemiz gerekiyor: Desinfec't, Ubuntu Linux dağıtımını temel alıyor ve bu nedenle yalnızca Linux uyumlu tarayıcılar çalışıyor. Artık o kadar çok yok. Neyse ki WithSecure ikna edici tarama sonuçları sağlayan başka bir özellik sunuyor. Şimdi sıra geldi ama: tarayıcı bir posta veya dosya sunucusunda kullanılmak üzere tasarlanmıştır. Böyle bir senaryoda güncelleme arka planı sürekli olarak çalışır ve bireysel güncelleme adımları oldukça küçüktür. Ancak Disinfec't ile haftalar hatta aylar süren güncellemeleri tek seferde indirip yüklemeniz gerekir; bu çok daha uzun sürer ve zaman aşımlarına veya diğer beklenmedik sorunlara yol açabilir.

Yukarıda bahsettiğimiz hassasiyet için, soruna rağmen sürekli geliştirdiğimiz Desinfec't'e entegre etmeye karar verdik. Desinfec't 2024'te önlem olarak zaman aşımlarını artırdık ve güncelleme komut dosyası, kullanıcıların anlayabileceği daha kolay hata mesajları ve talimatlar üretiyor. Artan zaman aşımları, tüm tarayıcıların seçilmesi durumunda, virüs taraması başlamadan önce güncelleme işleminin bir saate kadar sürebileceği anlamına gelir. Eğer o kadar beklemek istemiyorsanız öncelikle diğer tarayıcılarla virüs taraması yapabilir ve aynı anda WithSecure imzalarını güncelleyebilirsiniz. Tarama sihirbazı imzaları otomatik olarak günceller.

WithSecure imza güncellemesini terminalde manuel olarak da etkinleştirebilirsiniz: sudo /opt/desinfect/update_withsecure.sh. Güncelleme başarısız olursa, güncelleme arka plan programı arka planda güncelleme sunucularıyla iletişim kurmaya çalışmaya devam eder. Bu durumda basitçe bekleyebilirsiniz. İmza indirme işlemi başarılıysa sistem monitörü, Desinfec't masaüstünün sağ üst köşesinde imzaların geçerli tarihini görüntüleyecektir.

Önyükleme veya lisans aktivasyonunun başarısız olduğu durumlarda, komut dosyası ne yapmanız gerektiğine dair mesajlar verecektir. Etkinleştirme başarısız olursa güncelleme komut dosyasını daha sonra tekrar çağırmanız yeterlidir. Önyükleme başarısız olursa WithSecure imzalarını sıfırlamanız (uzman araçlar klasöründeki ilgili komut dosyasına bakın) ve Disinfec't'i yeniden başlatmanız gerekir. O zaman bir kez daha deneyebilirsin.

Dezenfeksiyon kurulumu başarısız oluyor

Arşivi Desinfec't 2024 ile indirdim ve kitapçıktaki kurulum talimatlarını titizlikle takip ettim. Ancak Desinfect2USB'yi her çalıştırmak istediğimde, Windows bilgisayarım “Hata 5: Erişim Reddedildi” hata mesajıyla yüklemeyi reddediyor. Neyi yanlış yapıyorum?

Yanlış bir şey yapmıyorsun. Hatanın sorumlusu aşırı istekli bir virüs tarayıcısı veya Acronis yazılımının bazı bileşenleridir. Aslında iyilik yapmak istiyorlar ve Disinfec't kurulumu için bilgisayara bağlanan USB belleği kötü niyetli silme girişimlerinden korumak istiyorlar. Elbette bu durumda bu uygun değildir ve güvenlik aracını bir çubuğa yüklemek için gerçek zamanlı izlemeyi geçici olarak devre dışı bırakmanız gerekir. Ancak kurulumdan sonra koruma mekanizmasını yeniden etkinleştirmeyi unutmayın.

Bazı aşırı istekli virüs tarayıcıları, USB çubuklarını kötü niyetli silinmeye karşı korumak ister.  Disinfec't'i kurmak için kurulum süresince virüs monitörünü duraklatın.

Bazı aşırı istekli virüs tarayıcıları, USB çubuklarını kötü niyetli silinmeye karşı korumak ister. Desinfec't'i kurmak için kurulum süresince virüs monitörünü duraklatın.

Dezenfeksiyon başlamıyor

Disinfec't'i bir çubuğa başarıyla yükledim. Ancak artık çubuk Windows altında görünmüyor ve güvenlik aracını başlatamıyorum. Bir şey unuttum?

Kurulumdan sonra çubuğun Windows altında görünmemesi tamamen normaldir. Disinfec't'in çift tıklamayla başlayan bir Windows uygulaması olmadığını anlamalısınız. Windows yerine doğrudan çubuktan önyükleme yapan kendi canlı Linux sistemiyle birlikte gelir. Bunun nasıl yapılacağı c't 13/24 sayfa 20'de açıklanmaktadır. PC'nizi çubuktan ilk kez başlattıktan sonra, onu bir kez dönüştürmeniz gerekir. Ancak o zaman Disinfec tam olarak işlevsel olmaz ve çubuk veya veri bölümü Windows'ta yeniden görünür hale gelir. Explorer'da görüntülenen bölümde, virüslü bilgisayarlardan verileri kaydedebilir ve bunları başka bir bilgisayara kopyalayabilirsiniz.

Linux altında kurulum çalışmıyor

Komutu makalede yazdırdım if=desinfect-202400-amd64.iso of=/dev/sdx status=progress flash sürücümün doğru adını kullanıyorum ancak çalışmıyor.

Maalesef yazıda bir hata oluştu ve komutu eksik yazdırdık. Temel kopyalama komutu olan “dd”yi unuttuk. Doğrusu: dd if=desinfect-202400-amd64.iso of=/dev/sdx status=progress.

Donanım Dezenfekte edilemeyecek kadar yeni mi?

Yakın zamanda yepyeni bileşenlere sahip bir bilgisayar topladım. Ne yazık ki Disinfec bilgisayarımda başlamıyor. Belki bunun için bir geçici çözüm var mı?

NVME işlemciler ve SSD'ler gibi mevcut donanımlarla uyumluluğu artırmak için varsayılan aktif Linux çekirdeği 6.5'e ek olarak çekirdek 6.8'i de uyguladık. Bu ek sürücülerle birlikte gelir. Desinfec'i başlatmak için Desinfec't başlat menüsünden uygun öğeyi seçmeniz yeterlidir.

İndirme başarısız oluyor

Desinfec't'i kitapçıktaki talimatlarda anlatıldığı gibi indirmek istedim. Ne yazık ki işe yaramadı ve 404 hatası nedeniyle web sitesi kullanılamıyor. Sorun ne?

Diğer okuyucularımız bu konu hakkında bize zaten yazmışlardı. Yöneticilerimiz bunu kontrol etti ve bir hata buldu: İndirmek için okuyucuların indirme bağlantısı içeren bir e-postaya ihtiyacı var. Ancak, indirme aracımız URL'yi kontrol etme konusunda oldukça seçicidir ve adresin sonunda / ve başka hiçbir şey bulunmamasını gerektirir. Ancak URL ile uğraşırken sorunlar ortaya çıkabilir ve bazen / atlanır. Bu daha sonra 404 hatasına yol açar. Yöneticilerimiz artık sorunu çözmüştür ve indirme işlemi daha güvenilir bir şekilde çalışmaktadır.

Şifreli sabit sürücü görünmüyor

Windows sabit diskimi VeraCrypt ile tamamen şifreledim. Maalesef bölümü tarayamıyorum.

Uzman araçlar klasöründeki Disinfec't'te VeraCrypt'i başlatın ve şifrelenmiş sabit sürücüyü seçin. Windows tamamen şifrelenmişse, yine de “Bölümü sistem şifrelemesini kullanarak bağla” seçeneğini etkinleştirmeniz gerekir. Şifrelenmiş diskin şifresini girdikten sonra tarama sihirbazında görünmelidir. Bitlocker ile şifrelenmiş sürücüleri doğrudan tarama yardımcısını kullanarak entegre edebilirsiniz.

VeraCrypt ile şifrelenen sabit disklerin yanı sıra Bitlocker disklerine de bakabilirsiniz.  Entegrasyon doğrudan tarama asistanından çalışır.

VeraCrypt ile şifrelenen sabit disklerin yanı sıra Bitlocker disklerine de bakabilirsiniz. Entegrasyon doğrudan tarama asistanından çalışır.

Boş masaüstü

Desinfec't 2024'ü bir USB belleğe başarıyla yükledim ve başlattım. Ne yazık ki sadece boş bir masaüstü görüyorum ve sistemle hiçbir şey yapamıyorum. Sorun nedir?

Görünüşe göre bilgisayarınıza bağlı iki monitörünüz var ve biri açık değil. Görünüşe göre Disinfec, kapalı ekranı birincil monitör olarak yanlış sınıflandırıyor ve masaüstünün tamamını orada görüntülüyor. İkinci monitörün bağlantısını kesin ve sistemi yeniden başlatın. O zaman işe yaramalı.

Her 14 günde bir Almanya'nın en büyük BT editör ekibi size BT güvenliği ve veri koruması, donanım, yazılım ve uygulama geliştirmeleri, akıllı ev ve çok daha fazlası hakkında güncel ipuçları, kritik raporlar, kapsamlı testler ve derinlemesine raporlar sunar. Bağımsız gazetecilik her şeyin başı ve sonudur.

(İtibaren)