Samsung S24 ve Pixel 8 Pro'daki yerel yapay zeka ne kadar iyi?
Google Pixel 8 Pro ve Samsung S24 Ultra, ağırlıklı olarak “AI” anahtar kelimesi altında pazarlanmaktadır. Bu sadece popüler bir bingo mu yoksa gerçekten yararlı AI özellikleri var mı? 3003'ü test etmedim.
Duyuru
Videonun transkripsiyonu
(Not: Bu transkript yukarıdaki videoyu izleyemeyen veya izlemek istemeyen kişiler için hazırlanmıştır. Metin, görsel parçadaki tüm bilgileri yansıtmamaktadır.)
Buraya bakın, bunlar iki gerçek yapay zeka telefonu. En azından üreticilerin söylediği bu. Google ve Samsung, mevcut en iyi akıllı telefonlarının çok sayıda AI özelliğine sahip olduğunun reklamını yapıyor.
Örneğin, burada bir kişiyi fotoğraftan kolayca kırpabilirim veya bir sesli notun otomatik olarak yazıya geçirilip özetlenmesini sağlayabilirim. Veya akıllı telefonunuzu tercüman olarak kullanın. Elbette bunların çoğu ChatGPT gibi bir sohbet robotunda da mümkündür. Ancak burada akıllı telefonda yerel olarak bir dizi işlev gerçekleştirilir! Her iki cihaz da Google'ın daha küçük LLM Gemini Nano'suna sahiptir.
Yani burada verilerin internete gönderilmesi gerektiğini tamamen belirtebilirim. Bu sadece her şeyi daha hızlı hale getirmekle kalmıyor, aynı zamanda veri koruma açısından da faydalı oluyor. Bu videoda bunu güncel en iyi modellerde deneyin. Yapay zeka özelliklerinin gerçekten anlamlı olup olmadığı veya yalnızca tanıtım amaçlı olup olmadığı: Bizi izlemeye devam edin!
Sevgili bilgisayar korsanları, sevgili internet kullanıcıları, buraya hoş geldiniz…
Mevcut akıllı telefonlarda yapay zeka hakkında fikir sahibi olmak istiyorsanız muhtemelen şu iki cihaza göz atarsınız; biz de tam olarak bunu yaptık: Google Pixel 8 Pro ve Samsung Galaxy S24 Ultra. Her ikisi de çok benzer yapay zeka yetenekleri sunuyor. Ancak Samsung, hepsini ayrı bir menü öğesinde düzgün bir şekilde gösteriyor. Pixel'in menüde AI için girişi yok. Yapay zeka araçları yazılıma kolayca entegre edilir ve yalnızca orada ayarlanabilir. Samsung'un çözümü biraz daha iyi ve ayrıca 2-3 özelliği daha var.
Ve çevrimdışı işlevsellik hakkında daha fazlası: Samsung'un AI işlevleri için “İnternet olmadan Kullan” olarak ayarlayabileceğiniz özel bir anahtarı vardır. Yani birkaç özelliğiniz daha az ama uçak modunu kolayca ayarlayabilirsiniz. Google açısından bu o kadar şeffaf değil, bu nedenle İnternet'i akıllı telefondan çıkardığınızda hangi işlevlerin hala çalıştığını test etmeniz gerekiyor. Yani cihaza yüklenen Gemini Nano sayesinde internet olmadan yazıya dökme ve özetleme gibi şeyler mümkün. Bu arada, aranızdaki Yüksek Lisans uzmanları için: Gemini Nano, Google tarafından açık kaynak olarak yayınlanan küçük Gemma dil modeli DEĞİLDİR. Ne yazık ki Nano açık kaynak değil. [Hinweis: Das Pixel 8 Pro kann seit dem 6. Juni 2024 auch Gemini statt Google Assistant als Sprachassistenten verwenden; leider passierte das nach Redaktionsschluss für das Video.]
AI özelliği 1 numara: Aranacak daire
Ekrandaki bir şeyi basitçe daire içine alma ve onu arama yeteneği, Google Görseller ters aramanın mantıksal evrimidir. Sadece bir fotoğraf yükledim ve ardından Google onu aradı. Artık buradaki Ana Sayfa düğmesine uzun basıp bir alanı daire içine alabiliyorum. Bir nesne mi yoksa metin mi aradığınız önemli değil. Google insanları aramayı reddediyor. Ve bu sorun değil. Yayalara açık bir alanda yürüyüp akıllı telefonunuzu insanlara doğrultabildiğinizi ve Google'ın size onların Instagram profillerini gösterebileceğini hayal edin. Oldukca korkutucu. Circle to Search, S24'te ve Pixel 6'dan itibaren Pixel'lerde mevcuttur.
Diğer telefonlarda (örneğin diğer Android'lerde ve ayrıca iPhone'larda) bu Arama Çevresi hiçbir yerde, hatta Google uygulamasında bile mevcut değildir. Ancak yüklendikten sonra görselleri normal bir şekilde yükleyebilir ve ardından görselin tüm içeriğini arayabilir veya bir kare seçebilirsiniz. Sonuçlar Circle to Search ile hemen hemen aynıdır: yalnızca görselin tamamını arayabilmeniz veya kutuları açabilmeniz biraz daha az esnektir.
AI özelliği 2 numara: Sesli notlar
Pixel ve Galaxy, birkaç yıldır mümkün olan sesli notları kopyalamanın yanı sıra bunları özetleyebiliyor. Üstelik dil paketlerini indirdikten sonra tüm bunlar doğrudan akıllı telefonunuzda çevrimdışı olarak gerçekleşir. Ayrıca transkripsiyonun çoklu konuşmacı tanıma özelliği de var; bu nedenle, bir toplantı veya röportaj kaydediyorsam, süper kullanışlı, OpenAI'nin standartlara yakın Whisper uygulaması bunu hala yapamıyor.
Evet ve burada özette sadece madde işaretlerini değil aynı zamanda anahtar kelimeleri, yani hashtag'leri de görüyorum. Bu, benzer içeriğe sahip eski sesli notları hızlı bir şekilde bulmanızı sağlar. Pixel ayrıca canlı transkripsiyonu da görüntüler.
3 numaralı yapay zeka özelliği: Yapay zeka çevirisi
Elbette salt metin çevirmenleri uzun yıllardır ortalıktalar. Örneğin Google Çeviri. Ancak yapay zekanın ortaya çıkışıyla birlikte çok geliştiler. Örneğin DeepL metinleri çok iyi çeviriyor. Ancak: her şey her zaman bulut tabanlıydı.
Doğrudan akıllı telefonlarda çalışan LLM'ler sayesinde çeviri işlevi gerçekten işletim sistemine özgüdür. Yani burada, Samsung'da, bir düğmeye basarak kendi dilime tercüme etmek için farklı dillerde telefon görüşmeleri ayarlayabiliyorum. Öyle ki orijinal sesi daha çok duyabiliyorum ama çeviriyle birlikte yalnızca bilgisayarlı sesi duyabiliyorum. İşte dinle.
Elbette, özellikle konuştuğum kişinin orijinal sesini susturduğumda hafif gecikmeler oluyor ama yine de oldukça etkileyici. Ve önümüzdeki birkaç yılda bunun daha da hızlanacağına eminim. Ve bir noktada aslında aynı anda çalışıyor. Yani: Konuşuyorum ve aynı zamanda telefon zaten çeviriyi iletiyor. Daha sonra sesinizin yapay bir versiyonunu oluşturursunuz (akıllı telefonlar bunu zaten temel bir şekilde yapabilir, bkz. iPhone) ve ardından sesinizle tüm dilleri konuşabilirsiniz.
Ah evet: elbette bu sadece aramalar sırasında değil, bu arayüz aracılığıyla da işe yarıyor. Konuşurken bir düğmeyi basılı tutmanız yeterlidir; kısa bir süre sonra karşınızdaki kişi size bir çeviri okuyacaktır. Bu, örneğin tatildeyken çok pratiktir. Birkaç yıl önce Çin'de Google Çeviri ile pek çok şey yaptım, ancak ses ve metinlerin her zaman buluta gönderilmesi gerekiyordu, bu da uzun zaman alıyordu ve bu nedenle artık İnternet olmayan ortamlarda çalışmıyor. Bu nedenle: Bunu cihazda yapmak çok mantıklıdır.
4 numaralı AI özelliği: Resimler ve videolar
Akıllı telefonunuzu kamera olarak kullanmak kesinlikle temel bir işlevdir. Ancak bir akıllı telefon kamerası genellikle gerçek bir kameradan daha kötüdür çünkü daha küçük bir sensöre sahiptir. Eskiden böyleydi. Akıllı telefonlardaki yapay zeka artık görüntüleri ve videoları profesyonel bir cihaza çok benzeyecek şekilde optimize edebiliyor. Elbette kamera donanımı da gelişti ama yapay zeka ya da eskiden algoritma dediğimiz şey sayesinde son yıllarda kalite ciddi anlamda arttı. Örneğin, buluttaki Video Boost tarafından optimize edilen videolar. İşte video geliştiricinin açık olduğu ve olmadığı bir video. Yapay zeka aynı zamanda videoların sesini de iyileştiriyor. Arka plan gürültüsü otomatik olarak kaldırılabilir. Yani örneğin rüzgar.
Ancak akıllı telefonlar, üretken yapay zekayı kullanarak görüntülerle de pek çok şey yapabilir. Örneğin burada, Galaxy'de görüntüyü düz bir şekilde döndürüp yapay zeka ile yeni alanlar oluşturuyorsunuz. Veya burada, Google Pixel'de nesneleri taşıyın, gökyüzünün renklerini değiştirin, bulutlar ekleyin. Magic Editor, Google'ın buna verdiği addır. Bu arada, diğer Android cihazlarda bile şeyleri bağlama duyarlı bir şekilde silebileceğiniz “Sihirli Silgi” var, ancak Magic Editor Pixel'e özeldir. Ve genel olarak elbette tüm bunlar Photoshop'ta yapılabilir. Ancak burada doğrudan mobil cihazda süper hızlı çalışıyor.
Pixel 8 Pro'yu tanıtırken en çok hoşuma giden özellik Best Take oldu. Bu, herkesin kameraya baktığı ve gülümsediği bir fotoğrafta birden fazla grup fotoğrafı çekmenize olanak tanır. Elbette şu soru ortaya çıkıyor: “Fotoğraf gerçekte nedir?” Ancak dürüst olmak gerekirse, insanların yarısının kameraya bakmadığı özgün bir görüntü yerine biraz yapay zeka ile düzenlenmiş bir görüntüyü tercih ederim. Bu özellikle çocuklar ve yaşlılar için zordur çünkü herkesi aynı anda sürece dahil etmek zordur.
Şimdi burada fotoğrafın ne olduğu, ne olmadığı konusunda temel bir tartışma yapabilirsiniz, ancak bence: her şey isteğe bağlı ve şeffaf olduğu sürece, üretken yapay zekanın dahil olduğu ve olmadığı yerlerde sorun yok. Veya nasıl görüyorsunuz? Yorumlara yazmaktan çekinmeyin.
Benim sonucum
Yapay zeka işlevlerinden bazıları aslında günlük yaşamda çok faydalıdır. Yani örneğin sesli notları tekrar dinlemek zorunda olmadığım için hemen bir özet alıyorum. Ayrıca tüm bunları buluta göndermek yerine cihazımda çevrimdışı olarak gerçekleşmesi de güzel. Şu anda bir iPhone kullanıyorum ve bu özelliğin burada da olmasını gerçekten istediğimi söylemeliyim.
En etkileyici bulduğum şey fotoğraf ve video alanlarındaki yapay zeka işlevleri. Bunlar, özellikle fotoğraf ve videoların sonradan işlenmesi söz konusu olduğunda, güçlü bir bilgisayar ve çok fazla zaman gerektiren şeylerdir. Artık tüm bunlar otomatik olarak veya doğrudan akıllı telefonunuzda yalnızca birkaç düğmeye basılarak yapılabilir. Senin için nasıl? Yapay zekayı yerel olarak çalıştıran ve onu kullanan bir Android telefonunuz var mı? Veya bir iPhone kullanıyorsunuz ve bir sonraki AI güncellemesinin gelmesini bekleyemiyorsunuz. Yorumlara yazmaktan çekinmeyin ve elbette abone olmaktan çekinmeyin. MERHABA!
c't 3003, c't'in YouTube kanalıdır. C't 3003'teki videolar bağımsız içeriktir ve c't dergisi makalelerinden bağımsızdır. Editörler Jan-Keno Janssen ve Lukas Rumpler ile video yapımcıları Şahin Erengil ve Pascal Schewe her hafta bir video yayınlıyor.
(jkj)
Haberin Sonu