Linux Mecha Comet'i test etti | merhaba çevrimiçi

Adanali

Member

1. Linux Mecha Comet el cihazını denedim

Duyuru

CES işe yaramaz gadget'larla dolu, ama aynı zamanda bazı yararlı olanları da bulduk: örneğin, çok esnek Mecha Comet Linux el bilgisayarı. Ayrıca c't-3003 videosunda: Bosch'tan e-bisiklet aküsü için hırsızlığa karşı koruma, elektrikli tuz ve ağrısız bir lazer enjeksiyon cihazı.

Video transkripti

(Not: Bu transkript yukarıdaki videoyu izleyemeyen veya izlemek istemeyen kişiler için hazırlanmıştır. Metin, görsel parçadaki tüm bilgileri yansıtmamaktadır.)

Buraya bakın, bu Mecha Comet, açık kaynaklı donanıma ve çok sağlam teknolojiye sahip güzel bir Linux el bilgisayarı. Ve teknoloji fuarı daha yeni başlasa da, CES 2025'te şu ana kadar en sevdiğim gadget bu. Bunu sizin için Las Vegas'ta denedim ve elbette başka birçok garip ve hatta bazen pratik alet keşfettim. Hepsini buradaki videoda görebilirsiniz. Bizi izlemeye devam edin!

Sevgili bilgisayar korsanları, sevgili internet kullanıcıları, buraya hoş geldiniz…

1 numaralı cihaz: Meka Kuyruklu Yıldızı

Bak, bu şey gerçekten çok tatlı görünüyor, değil mi? Bana Tavşan R1 AI makinesini hatırlatıyor ama Mecha Comet çok daha fazlasını yapabiliyor. Debian tabanlı tamamen erişilebilir bir Linux bunun üzerinde çalışır. Mecha'daki arkadaşlar daha sonra Rust'ta çok güzel olduğunu düşündüğüm bir kullanıcı arayüzü yarattılar, buna Mechanix OS adı verildi, çünkü standart dağıtımların bu formattaki donanım için tasarlanması gerekmiyor.

Ancak bir mecha geliştiricisi bana yakın zamanda Kali Linux kurmayı denediklerini ve ona göre kurulumun hemen işe yaradığını söyledi. Ancak 480×480 piksellik 3,4 inçlik LC dokunmatik ekranda kullanımı hiç de kolay değil.

Teknik özellikler konusuna gelmişken: bileşen NXP i.MX 8M Mini'yi temel alıyor. 1,8 GHz hızında dört adet ARM Cortex A53 çekirdeği bulunuyor. Ayrıca 4 GB RAM ve 32 GB flash bulunuyor. Elbette WiFi ve Bluetooth'un yanı sıra entegre ses sistemi de var. İki adet USB Type-A soketi ve bir tanesi Ethernet'lidir. Pilin kapasitesi 3000 mAh'tır.

En ilginç iki şey PCI-Express 2.0'a bağlanan entegre M.2 yuvasıdır. Bir SSD veya AI hızlandırıcılar gibi diğer M.2 kartlarını gerektirir. Ve sonra gerçekten harika: Pogo Pin arayüzü burada. Oyun kumandası, klavye veya GPIO pinli ek modüllere manyetik olarak tıklayabilirsiniz.

Bileşen, Raspberry Pi HAT'larla uyumludur ve şu anda bu HAT'lardan yüzlercesi mevcuttur; örneğin mobil iletişim için bile ek bileşenler. Daha sonra kuyruklu yıldızı bir akıllı telefon oluşturmak için kullanabilirsiniz.

Donanım ve yazılım açık kaynaktır ve ekibin amacı yalnızca donanım satarak para kazanmaktır.

Evet, bence bu kısım gerçekten harika çünkü süper esnek, çünkü onu tamir edebilir ve onunla birçok şey yapabilirsiniz. Örneğin bir mobil oyun konsolu, Rabbit R1 gibi bir yapay zeka asistanı ama açık kaynak. CAN veya OBD bağlantı noktasında SDR, imza ile radyo işleri yapabilirsiniz. Bu kadar küçük bir Linux bilgisayarla gerçekten yapabileceğiniz çok şey var.

Umarım bu şey gerçekleşir ve geride hiç sıcak hava bırakmaz. Ama kendime çok güveniyorum çünkü CES'te Comet elimdeydi ve bitmiş görünüyordu. Yalnızca genişletme modülleri maketti ve henüz deneme fırsatım olmadı.

Mecha Comet için Kickstarter kampanyasının bu çeyrekte başlaması planlanıyor. Fiyatı 160 dolardan başlıyor. İlk cihazların tam olarak ne zaman teslim edileceği henüz belli değil. Kesinlikle bizi izlemeye devam edeceğiz ve cihazı mümkün olan en kısa sürede c't 3003'te test etmeye çalışacağız.

2 numaralı cihaz: Kirin elektrikli tuz kaşığı

Evet, bu şey kesinlikle Japon şirketi Kirin tarafından geliştirilen bugüne kadarki en tuhaf CES cihazı unvanını benden alıyor. Biralarını biliyor olabilirsiniz. Bu kaşığın biraz elektrikle yemeğin tadını daha tuzlu hale getirmesi gerekiyor.

Evet, yüksek tuz tüketimi dünya çapında bir sağlık sorunudur ve bu kaşıkla teorik olarak yemeğinizin tadı daha az tuzlu olmadan daha az tuz kullanabilirsiniz.

Bilimsel ayrıntılara dalmak istiyorsanız açıklamada bir bağlantı var. Bu arada teknolojiyi geliştiren araştırmacılar, buluşlarıyla 2023'te komik IG Nobel Ödülü'nü aldılar.

Evet, şimdi muhtemelen şunu merak ediyorsunuz: işe yarıyor mu? Evet, bunu CES'te denedim, bu yüzden kaşığı çıkararak bir kaşık dolusu miso çorbası yedim ve ardından birkaç kez daha elektrikli tuzla yedim. Ve evet, bir zamanlar tadının aslında daha tuzlu olduğunu düşünmüştüm ama sonra durum böyle değildi. Özellikle dördünün en yüksek seviyesinde, dilin üzerindeki hafif gıdıklamayı rahatsız edici buldum.

Kaşık halihazırda Japonya'da 120 avroya eşdeğer bir fiyata satılıyor. Avrupa'ya da gelip gelmeyeceği henüz belli değil.

3 numaralı cihaz: Bosch'tan e-bisiklet akü hırsızlığına karşı koruma

E-bisiklet pil hırsızlığının büyük bir sorun olduğunu biliyor muydunuz? Şu ana kadar bunu yapmadım ama bir şekilde mantıklı geliyor çünkü pil genellikle bir e-bisikletin en pahalı bileşenidir. Bu nedenle Bosch, bir tür pil şifrelemesi olan Battery-Lock'u geliştirdi.

E-bisiklet yalnızca pilin, motorun ve uygulamanın veya donanım ekranının dijital tuşları eşleştiğinde etkinleştirilir. Evet, çalıntı bir pili başka bir e-bisiklete takarsanız Bosch sistemi şunu fark eder: “Aha, çalıntı!” ve sonra sadece aküyü değil tüm bisikleti kilitler. Aslında oldukça akıllıca ve yaz aylarında devreye girecek fonksiyonun 2021 model yılından itibaren Bosch Smart sistemi kurulu tüm e-bisikletlerle uyumlu olması da güzel.

Ne yazık ki pil kilidi özelliği, ayda 4,99 € veya yıllık 39,99 € tutarındaki Flow+ aboneliğini gerektiriyor. Yani abonelik, abonelik, abonelik, sinir, sinir, sinir.

Evet ve elbette 12.100.000 başka cihaz daha var, örneğin Flowbeams Boldjet. Bu, iğnesiz bir şırıngadır; Hollandalı buluş, minimal invaziv intradermal enjeksiyonlara veya daha güzeli, aşılara veya insüline sorunsuz bir şekilde izin verir. Burada iğne yerine lazer ışını kullanılıyor.

Ya da işte Fransız start-up'ı Lili for Life'ın disleksi karşıtı monitörü. Zaten Lili lambasını satıyorlar ve ikisi de aynı teknolojiye dayanıyor. Şirket, disleksiklerin, yani okuma güçlüğü çeken kişilerin sıklıkla iki baskın göze sahip olduğunu ve bunun da okurken görüntülerin çakışmasına neden olduğunu iddia ediyor. Atımlı ışık bu durumu çözmeye yarar.

Nörolojik uzmanlığımın sadece yarı yarıya iyi olduğunu söyleyebilirim, bu yüzden sağlam temellere dayanan bir değerlendirme yapabileceğime güvenmiyorum. Kesinlikle ilginç.

SwitchBot K20 Plus Pro çoklu görev robotu da ilgi çekicidir. Sadece süpürmekle kalmaz, aynı zamanda mobil masa veya mobil kamera olarak da hizmet verir. Nesne farklı modülleri bağımsız olarak ileri geri ilerletmelidir.

Ayrıca harika: Köse'nin Japonya'daki karma gerçeklik makyaj stüdyosu. Projeksiyon eşleme, makyajın yüzünüzde nasıl göründüğünü görmenizi sağlar. Her şey bir bakıma gerçek zamanlı olarak çalışıyor, dolayısıyla sistem aynı zamanda yüz ifadelerindeki değişikliklere de tepki veriyor. Bence iyi çalıştı. Ya da ne diyorsun? Yüz takibi için kızılötesi kamera kullanılıyor ve ardından bir projektör makyajı uyguluyor.

Evet, bir de akıllı, telsiz bir gitar vardı, LiberLife C1, ne yazık ki kulağa çok kötü geliyordu, en azından benim fikrime göre inanılmaz derecede pahalıydı, bilmiyorum.

Tıpkı tenisteki top atma makinesi gibi, antrenman sırasında topu size atması gereken bu basketbol atma makinesi gibi. Parçanın maliyetinin 1.000 dolardan fazla olduğu söyleniyor. Evet.

Evet, o zaman ruh sağlığınız için sevimli bir robota sahip olsanız iyi olur, CES'te bunlardan pek çok şey göreceksiniz. Yukai Engineering'in Mirumi'sini özellikle hoş buldum. Ancak henüz satın alınamıyor; kitlesel fonlama kampanyası 2025 sonbaharında başlayacak.

Evet, şimdi yine fuara gidiyorum. Özellikle ilginç bulduğunuz gadget'ları yorumlara yazmaktan çekinmeyin. Bu gelecekteki videolarımız için bize yardımcı olacaktır. Ve eğer kanala abone olursanız evet bunun bize de faydası olur elbette.

MERHABA!

Haberler Medien, CES 2025'in resmi medya ortağıdır.

c't 3003, c't'in YouTube kanalıdır. C't 3003'teki videolar bağımsız içeriktir ve c't dergisi makalelerinden bağımsızdır. Editörler Jan-Keno Janssen ve Lukas Rumpler ile video yapımcıları Şahin Erengil ve Pascal Schewe her hafta bir video yayınlıyor.

(jkj)