Kulak tıkaçları zihin okuyucudur: Naqi'yi denedim

Adanali

Member

1. Kulak tıkaçları zihin okuyucudur: Naqi'yi denedim

Duyuru

Beyin-bilgisayar arayüzü (BCI), bilim kurguda yinelenen bir temadır; Naqi'ye göre artık günlük kullanıma hazır: bir çift kulak tıkacı, bilgisayarı elleriniz veya sözleriniz olmadan kontrol etmenize olanak sağlamalı. CES'te 3003 test edildi.

Videonun transkripsiyonu

(Not: Bu transkript yukarıdaki videoyu izleyemeyen veya izlemek istemeyen kişiler için hazırlanmıştır. Metin, görsel parçadaki tüm bilgileri yansıtmamaktadır.)

Bakın, ellerimi veya sesimi kullanmadan sadece bir lambayı açıp kapatıyorum. Kulağındaki bu şey varken. Biraz pratik yaptıktan sonra, Dave Segal'in burada gösterdiği gibi, bunu bir bilgisayarın tamamen çalışmasını sağlamak için kullanabilirsiniz. Bu kulak olayını geliştiren şirket olan Naqi'yi kurdu. Ünlü Dergi A.Ş. bir makalede bu Neuralink kulak tıkaçlarının tehlikeli olabileceğini yazdı. Bunlar da beyin arayüzleri implante edilmiş olanlar.

Peki Naqi aynı zamanda bir beyin arayüzü mü? Peki teknolojinin nasıl çalıştığına dair Kutsal Kase? Bu videomuzda buna açıklık getireceğiz ve elbette deneyeceğiz. Bizi izlemeye devam edin!

Sevgili bilgisayar korsanları, sevgili internet kullanıcıları, buraya hoş geldiniz…

Evet, beyin arayüzleri. Eski bir siberpunkçı olarak benim için mükemmel bir konu, en azından öğrendiğimden beri. Gölge Koşusu oynandı ve Nöromancer Okudum. Şu da açık: İnsan ve makine arasındaki en doğrudan bağlantı, beyin ve teknolojinin kullanıcı arayüzleri, terminaller veya sesli komutlar gibi gereksiz şeyler olmadan birbirleriyle doğrudan iletişim kurmasıyla gerçekleşir.

Ve elbette bu gelişimin sonunda bir şekilde beynin doğrudan uyarılması da söz konusu oluyor. O zaman artık VR ekranlarına veya izleyicilere ihtiyacınız olmayacak, ancak istediğiniz deneyime doğrudan erişebilecek, duyabilecek ve görebileceksiniz. Evet, tamam, henüz orada değiliz ve muhtemelen onu bir daha görecek kadar yaşamayacağım. Ancak diğer yön, yani beyinden bilgisayara doğru olan yön daha az dikkat çekicidir, ancak aslında mümkündür.

Mesela bu Noland Arbaugh. Belden aşağısı felçli ve kafasında Neuralink beyin implantı var. Bu, örneğin bu videodaki gibi ekrandaki fare imlecini kontrol etmesine ve satranç oynamasına olanak tanıyor. Ama sorun değil, bu invazif bir şey, aslında kafanıza deneysel bir implant yerleştirmeyi içeriyor, tüm riskleri de beraberinde getiriyor. Bunun seri bir ürün olmadığı gerçeğinden bahsetmeye bile gerek yok.

Ancak Naqi sadece küçük bir kulaklıktır ve tamamen aynı şeyi yapabilir. En azından Naqi'nin mucidi Dave Segal bunu yapabiliyor. Bu bilgisayarı ellerini kullanmadan canlı olarak kullandığını kesinlikle gördük. Ve sonra bir noktada denememe izin verildi.

Naqi kapaklarını denedim

Son derece heyecanlıydım çünkü daha önce beynimle hiçbir şey yapmamıştım. Ama sonra küçük bir hayal kırıklığı yaşandı. Mesela burada lambayı çalıştıranın beynim değil, yüz kaslarım olduğu ortaya çıktı. Daha spesifik olarak kaslarımın onları kullandığımda yaydığı elektriksel uyarılar.

Yani örneğin lambayı açmak için çiğneme kaslarımı kısaca kasmam ve sonra tekrar gevşetmem gerekiyor. Aslında bunu ancak dişlerimi ısırarak başardım. Ama Naqi bana onu eğitebileceğini ve er ya da geç bunu dişsiz yapabileceğini söyledi.

Bu demoda, gözbebeklerini saniyenin çok küçük bir kısmı boyunca aynı yönde hareket ettirerek imleci sola ve sağa hareket ettirdim. Çünkü belli ki kaslar gergin ve rahat. Gözlerimin bu kadar kısa bir hareket yaptığında kulakla ölçülebilen bir elektriksel uyarı yaymasını çok etkileyici buldum.

Evet, burada sadece ekranda değil aynı zamanda AR gözlüklerinde de görülebilen bu demoyu burada kontrol ettim. Gerçekten faydasız değil çünkü terminal bloğundaki bu talimatları ileri geri değiştirebilir ve böylece orada gördüğünüz şeyi oluşturmak için iki elinizin de serbest olmasını sağlayabilirsiniz. Ancak zaten gözlüğüm olduğundan ve AR gözlüklerini üstüne takıp alttaki gözlüğün çizilme riskini istemediğim için kullanmadım ve sadece ekrandan baktım.

*Demodaki canlı durum*

Yani artık Mario butonundeyim ve şimdi Star Wars butonu üzerinden Pokémon butonuna geçeceğim. Artık bulmacayı burada yapabilirim. Artık bu kaydırıcıyı sağa da taşıyabilirim. Önce buraya tıklamam gerekiyor. Ama bak ne kadar hızlı oluyorum. Bence bu gerçekten sadece alışma meselesi. Antrenman yaparken gerçekten daha hızlı olduğunuzu hissediyorum.

*Canlı durumu sonlandırır*

Yani: gözbebeği sola – imleç sola gider. Sağdaki öğrenci – sağdaki imleç. Çiğneme kaslarını sıkmak bir kez sol tıklama, iki kez sağ tıklama ve üç kez Esc tuşuydu. Bunu kullanabilmek bir dakika bile sürmedi. Ancak yalnızca beş farklı eyalet vardı. Hala nispeten basitti.

Dave Segal'in bize gösterdiği gibi gerçekten farenin tamamını kullanmak isterim. Ancak bunun çok fazla pratik gerektireceğini ve bu yüzden aldığım demoda yer almadığını söylediler.

Her halükarda Naqi bana fare kontrolünün başın mikro hareketleri yoluyla çalıştığını açıkladı. Yani standart bir jiroskop kullanmak, dürüst olmak gerekirse, pek de olağanüstü değil.

Benim sonucum

Açıkça görülüyor ki Naqi bir buhar yazılımı değil, sadece sıcak hava değil. Teknoloji gerçekten işe yarıyor. Denedim. Ancak soru şu: Ona gerçekten odaklanmasanız da, onu yan yönde kullanmaya çalışsanız bile işe yarıyor mu? Örneğin, birden fazla cihazı sorunsuz bir şekilde yönetebilme vizyonundan bahsettik. Yani temel olarak televizyonu izliyorsunuz, sonra monitöre geçip oradaki bir şeyi kullanıyorsunuz ve sonra cep telefonunuza geri dönüyorsunuz. İlk başta iyi görünüyor. Ancak bunun nispeten güçlü bir zihinsel gerilim gerektirdiğini düşünüyorum.

Evet, peki ya ulaşım? Biraz duraklarsa sistem yine de mikro hareketleri güvenilir bir şekilde değerlendirebilir mi? Ve evet, Naqi klasik bir beyin-bilgisayar arayüzü (BCI) değil ama ben bunu jiroskop ve elektromiyografi ile çalışan, yani kaslardaki elektriksel aktiviteyi ölçen alternatif bir giriş cihazı olarak tanımlamayı tercih ederim.

Klasik, müdahalesiz beyin-bilgisayar arayüzleri, yani kafaya takılmayanlar, EEG ile çalışır. Bu, doğrudan beyindeki nöronların neden olduğu elektriksel aktiviteyi ölçtükleri anlamına gelir. Bu tür cihazlar, örneğin Emotiv, Muse veya Neurocity ürünleri uzun süredir mevcuttur.

Açıkçası kesinlikle harika olmasına rağmen Duygusal Çağ 14 kanallı bir EEG yazabileceğiniz ve deney yapabileceğiniz yaklaşık 1000 avroluk bir cihaza sahip olmak – bunların hepsi günlük kullanıma uygun beyin giriş cihazları değil diyebilirim. Doğru: Bu EEG verisinden farklı komutları ne kadar güvenilir bir şekilde okuyabilirsiniz? Ve bu tür cihazları kurmak bile karmaşıktır.

Şimdi şöyle derseniz, “Bunun gibi bir şeye sahip insanların videolarını gördüm Duygusal Çağ Bilgisayarı kontrol etmek veya oyun oynamak” – evet, ancak daha yakından bakarsanız çoğu durumda bunun yalnızca kas gerginliğinden kaynaklanan elektrik akımlarının ölçümü olduğunu görürsünüz. Emotiv bunu belgelerde de yazıyor. 14 EEG sensöründen sekizi, tıpkı Naqi'nin yaptığı gibi yüz kaslarından ve gözlerden sinyal alacak şekilde düzenlenmiştir.

Bir kez daha: Naqi teknolojisi vaat ettiğini yerine getiriyor ve tıpkı kulak tıkaçları gibi önceki BCI kulaklıklardan kesinlikle daha pratik bir formatta geliyor. Soru şu: buna kimin ihtiyacı var? Kim istiyor? Ağız kontrol cihazları gibi çok sayıda başka yaklaşım halihazırda mevcut olmasına rağmen, Naqi belden aşağısı felçli insanların hayatlarını değiştirebilir.

Naqi'ye göre hâlâ tüm insanları hedef alıyor çünkü yaratıcılar Naqi'nin arayüzün evriminin sonunda olduğunu varsayıyor. Site biraz gösterişli bir şekilde “Vizyonumuz cihaz kontrolü için evrensel standart olmaktır” diyor.

Evet, sinir başlıklarının gerçekten ne zaman piyasaya çıkacağını ve ne kadara mal olacağını merak ediyorum. Bunları kesinlikle test etmek isterim.

Bunu nasıl görüyorsun? Böyle bir şey kullanır mıydınız? Böyle bir şey ister miydin? Yorumlara yazmaktan ve elbette abone olmaktan çekinmeyin. MERHABA!

Haberler Medien, CES 2025'in resmi medya ortağıdır.

c't 3003, c't'in YouTube kanalıdır. C't 3003'teki videolar bağımsız içeriktir ve c't dergisi makalelerinden bağımsızdır. Editörler Jan-Keno Janssen ve Lukas Rumpler ile video yapımcıları Şahin Erengil ve Pascal Schewe her hafta bir video yayınlıyor.

(jkj)