Gaziantep ‘Yeşil Şehir’ ilan edildi

Adanali

Member
Gaziantep Büyükşehir Belediyesi, kentin yeşile geçişte kapsamlı bir yatırım programına dahil edilmesi için Avrupa İmar ve Kalkınma Bankası (EBRD) ile ortak bir projeye dahil oldu.

Gaziantep Büyükşehir Belediyesi Lideri Fatma Şahin ve EBRD Sürdürülebilir Altyapı Yönetici Yöneticisi Nandita Parshad Londra’daki EBRD merkezinde, muahedeyi resmileştirdi.

Birinci adım Gaziantep’te güneş gücü projesi

Gaziantep, kentsel sürdürülebilirlik programı ‘Yeşil Şehirler’e katılacak ve kapsamlı bir yatırım planı geliştirecek.

Avrupa İmar ve Kalkınma Bankası birinci adım olarak Gaziantep’te bir güneş gücü projesine yatırım yapmayı kıymetlendirecek ve kentin güneş gücünü elektrik şebekelerine entegre etmesine yardımcı olacak.

Ayrıyeten programın bel kemiği Yeşil Kent Aksiyon Planı çerçevesinde katı atık, su, atık su, sokak aydınlatması, güç tedariği ve ulaşım dâhil olmak üzere iklime sağlam temel hizmetlerin nasıl sağlanacağını inceleyen yatırım planının yol haritası oluşturulacak.

Planın gelişmenini, İklim Yatırım Fonları’nın bir modülü olan Pak Teknoloji Fonu finanse edecek.

‘Hedefimiz etraf projelerini tüm belediyelerimize yaymak’

Fatma Şahin, Glasgow’da süren COP 26 ile birebir devirde bir toplantı ötürüsıyla Londra’da bulunduklarını belirterek, EBRD Sürdürülebilir Altyapı Yönetici Yöneticisi Nandita Parshad ile bir ortaya geldiklerini söylemiş oldu ve şunları kaydetti:

“Gaziantep için yeşil kent olduğunun imzasını attık. birebir vakitte Türkiye Belediyeler Birliği (TBB) olarak Yeşil Türkiye’nin alt yapısını çalışmak için değerli bir adım attık. Bizim amacımız Belediyeler Birliği kapsamında ele aldığımız etraf projelerini Türkiye’nin dört bir yanına yaymak. Bugün Londra’da bir kadro istişareler yaptık. Etraf projelerinden hem maddi birebir vakitte manevi taraftan daha süratli dayanak bulmak için EBRD’nin bizi yeşil kentler kategorisine dahil etmesi fazlaca değerliydi, bunu resmiyete kavuşturduk.”

İstişare toplantısında görüş bildiren Şahin, beraberinde Türkiye Belediyeler Birliği Lideri olduğundan da bahsetti. Çok yakın vakitte imzalanan Paris İklim Anlaşması’nın en büyük uygulayıcılarının kentler olduğunu belirtti.

Şahin, “Kalkınma yerelde başlar. Yeşil iktisat bugün, dünyanın elindeki en büyük ajanda. Biz, Türkiye Cumhuriyeti olarak bu yasal düzenlemeyi epey süratli bir biçimde Meclis’ten geçirdik. Geçen hafta itibariyle de Etraf ve Şehircilik Bakanlığı’nın ismini Etraf, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı olarak değiştirdik” diye konuştu.

Lokal kalkınma çerçevesinde nasıl bir yol izleyeceklerini da anlatan Şahin, “Çalışmalarını sürdürdüğümüz, akıllı kentler, dirençli kentler, sağlıklı kentler, inançlı kentler ve yeşil kentler konusunda ayrıyeten fikir projeleri de açıyoruz. Bu fikir projelerinden her bir belediyemiz, ‘benim de bir fikrim var’ deyip geliyor. Akademik bir heyetin değerlendirmesinden geçen fikir projelerine mali dayanak sağlıyoruz” sözlerini kullandı.

‘beraber çalışmayı sabırsızlıkla bekliyorum’

EBRD Sürdürülebilir Altyapı Yönetici Yöneticisi Nandita Parshad ise mutabakat ile ilgili şunları söylemiş oldu:

“Gaziantep’i amiral gemisi Yeşil Kentler programımıza katılmasını gönülden bekliyoruz. bir arada çevresel zorlukları belirleyecek, evvelandirecek ve sürdürülebilir altyapı yatırımları ve siyaset tedbirleri ile ilişkilendireceğiz. Belediye Lideri Şahin’in kent için ileriye dönük vizyonunu memnuniyetle karşılıyor ve bir arada çalışmayı sabırsızlıkla bekliyorum.” Yönetici Parshad en kısa vakit ortasında Gaziantep’i ziyaret ederek olası projeleri değerlendireceklerini de tabir etti.