Devlet Yükseköğretim Kurumlarında Öğretim Elemanı Norm Ait Yönetmelikte Değişiklik

Adanali

Member
YÖNETMELİK

Yükseköğretim Kurulu Başkanlığından:

DEVLET YÜKSEKÖĞRETİM KURUMLARINDA ÖĞRETİM ELEMANI NORM

KADROLARININ BELİRLENMESİNE VE KULLANILMASINA

İLİŞKİN YÖNETMELİKTE DEĞİŞİKLİK YAPILMASINA

DAİR YÖNETMELİK

MADDE 1- 2/11/2018 tarihindeki ve 30583 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanan Devlet Yükseköğretim Kurumlarında Öğretim Elemanı Norm Kadrolarının Belirlenmesine ve Kullanılmasına İlişkin Yönetmeliğin 4 üncü maddesinin ikinci fıkrasının son cümlesi aşağıdaki biçimde değiştirilmiş, üçüncü fıkrasının birinci cümlesi aşağıdaki biçimde değiştirilmiş, dördüncü fıkrasının son cümlesi aşağıdaki biçimde değiştirilmiş, beşinci fıkrasında yer alan “bölüm kurulunun görüşü alınmak şartıyla ilgili birim yönetim kurulu sonucuyla” ibaresi “bölüm kurulu ile ilgili birim yönetim kurulunun görüşü alınarak rektör tarafınca” şeklinde değiştirilmiş, altıncı fıkrasının ikinci cümlesi aşağıdaki biçimde değiştirilmiş, yedinci fıkrasının ikinci cümlesi aşağıdaki biçimde değiştirilmiş ve aynı maddenin sekizinci fıkrası yürürlükten kaldırılmıştır.

“Bu fıkra kapsamında asgari kadro sayısı haricindeki norm kadrolar, ilgili anabilim/anasanat dalı ve bölüm kurulu ile birim yönetim kurulunun görüşü alınarak rektör tarafınca planlanır.”

“Yükseköğretim kurumlarında norm kadroların yeterli olmaması halinde norm dışı kadro talebi, ilgili anabilim/anasanat dalı ve bölüm kurulu ile ilgili birim ve üniversite yönetim kurulunun görüşü alınarak rektör tarafınca Yükseköğretim Kuruluna iletilir.”

“Anabilim/anasanat dalları dikkate alınarak belirlenen norm kadro sayısı, ilgili anabilim/anasanat dalı ve bölüm kurulu ile ilgili fakülte ve üniversite yönetim kurulunun görüşü alınarak rektör tarafınca bölüm veya fakülte düzeyinde iki katına kadar artırılabilir.”

“Yukarıda belirtilen özellikli ve uygulamalı alanlara ilişkin öğretim gorevlisi kadro talepleri, anabilim/anasanat dalı ve bölüm kurulu ile ilgili birim ve üniversite yönetim kurulunun görüşü alınarak rektör tarafınca Yükseköğretim Kuruluna iletilir ve Yükseköğretim Kurulu tarafınca karara bağlanır.”

“Bunun haricindeki araştırma nazaranvlisi kadroları, 2 sayılı Genel Kadro ve Usulü Hakkındaki Cumhurbaşkanlığı Kararnamesinin 6 ncı maddesinin üçüncü fıkrası hükümleri uyarınca anabilim dallarına tahsis edilir.”

MADDE 2- Aynı Yönetmeliğin 5 inci maddesinin üçüncü, dördüncü ve altıncı fıkraları aşağıdaki biçimde değiştirilmiş ve beşinci fıkrasında yer alan “uygun” ibaresi yürürlükten kaldırılmıştır.

“(3) Asgari kadro sayısı haricindeki norm kadrolar, ilgili birim ve üniversite yönetim kurulunun görüşü alınarak rektör tarafınca kullanılabilir.

(4) Öğretim elemanı asgari kadro sayısını aşan bütün atamalarda asgari kadrolar da dahil olmak üzere kadroların en çok 3/4’ü aynı unvan için kullanılabilir. Bu hesaplamada çıkan sayı küsuratlı ise aşağıya doğru yuvarlama yapılır. Yükseköğretim Kurulunca öğretim üyesi temininde kuvvetlik çekildiğine karar verilen birimlerdeki doktor öğretim üyesi kadroları ile araştırma üniversiteleri ve meslek yüksekokullarında bu şart aranmaz.”

“(6) Cumhurbaşkanı sonucuyla her yıl ilgili yükseköğretim kurumu için belirlenen atama izin sayılarının birimlere dağılımı, ilgili birim ve üniversite yönetim kurulunun görüşü alınarak rektör tarafınca yapılır. Atama izin sayılarının, asgari kadroların kullanması için birimlere tahsisi, ilgili birim yöneticisinin görüşü alınarak rektör tarafınca gerçekleştirilir.”

MADDE 3- Aynı Yönetmeliğin 6 ncı maddesinin birinci fıkrasında yer alan “1416 sayılı Ecnebi Memleketlere Gönderilecek Talebe Hakkında Kanun kapsamında” ibaresinden daha sonra gelmek üzere “doktor öğretim üyesi veya” ibaresi eklenmiştir.

MADDE 4- Bu Yönetmelik yayımı tarihinde yürürlüğe girer.

MADDE 5- Bu Yönetmelik hükümlerini Yükseköğretim Kurulu Başkanı yürütür.