‘Barajların kalkması her insanın imtihansız üniversiteye girmesi demek değildir’

Adanali

Member
Bir dizi programa katılmak üzere kentte bulunan Özvar, birlikteindeki YÖK Lider Vekili Prof. Dr. Safa Kapıcıoğlu, YÖK Yürütme Şurası üyeleri Prof. Dr. Ömer Açıkgöz ve Prof. Dr. Naci Gündoğan ile Mühendislik Fakültesi Konferans Salonu’nda düzenlenen “Genişletilmiş Senato Toplantısı”na katıldı.

Burada Van, Hakkari, Bitlis, Muş, Ağrı, Iğdır, Batman, Siirt ve Bingöl’deki üniversitelerin rektörleri ve senato üyeleriyle görüşen Özvar, ülkenin eşsiz zenginliği olan gençleri hayata kazandırmak için efor sarf ettiklerini söylemiş oldu.

Van YYÜ’de akademik manada kıymetli gelişmelerin olduğunu, ergenlerde bir heyecan ve dinamizmin dikkat çektiğini tabir eden Özvar, şunları kaydetti:

“Sizlerden en büyük isteğim, daha fazla yayın ve akademik üretkenlik. Eğitim ve öğretim kalitesini mümkün olduğu kadar daha üstlere çıkartabilmek. Üniversiteyi üniversite yapan akademik üretim ve bilimsel performanstır. Asıl değerli olan burasıdır. Doktorasını tamamlayan öğrenciler için 2547 sayılı kanun mevzuatında birtakım değişiklik hazırlıklarımız var. Doktora daha sonrasında genç araştırmacılarımızın bir mühlet üniversitelerde, bir üniversiteye girebilecekleri yayını yapabilecek kadar istihdamı temin edecek birtakım formüller üzerinde çalışıyoruz. ötürüsıyla doktora daha sonrası araştırmacı statüsünde bir düzgünleştirme geleceğini şimdiden söyleyeyim.”

Özvar ve birlikteindekiler ondan sonrasında üniversitenin toplumsal tesislerinde öğrencilerle iftar yaptı.

Burada öğrencilerle sohbet eden Özvar, üniversitelerin muvaffakiyet sıralamasına göre öğrenci aldığını hatırlattı.

Türkiye’de 204 faal üniversitenin olduğunu anlatan Özvar, şöyleki devam etti:

“Genç nüfusu hesaba kattığımız vakit bu 204 üniversite yüksek öğretim muhtaçlığını lakin karşılıyor. Hatta üniversite kapılarına gelen öğrenci kardeşlerimizin sayılarına dikkat edecek olursak aslında yetmiyor da denilebilir. Bizler hangi programda, hangi kısımda meslek icra edersek edelim ömrü manalı kılacak en kıymetli şey etrafımızla uyumlu, üretken, olumlu, etrafımıza hizmet eden, takviye olan, yardım eden beşerler olabilmektir. Bu bakımdan üniversitelerin yüksek öğretimde öğrencilerimize harika kıymetli katkılar sağladığını, marifetler kazandırdığını düşünüyorum.”

Hayat uzunluğu öğrenme ideolojisini fazlaca önemsediklerini belirten Özvar, üniversiteyi fırsat bilip, öğretmenlerin öğrettiği şeylerin ötesine geçerek daima araştırmak gerektiğini söz etti.

– “Barajların kalkması demek her insanın imtihansız üniversiteye girmesi demek değildir”

Özvar, Yükseköğretim Kurumları İmtihanı’nda (YKS) baraj puanlarının kaldırılmasına ait ise şunları söylemiş oldu:

“YKS baraj puanın kaldırılmasının en değerli sebeplerinden birisi önümüzdeki senelerda daha da artacağını öngördüğümüz bir aday sayısı olacak. Bu sene 3 milyon 250 bin öğrenci imtihana giriyor. 2024’te tahminen 4 milyon genç üniversite imtihanlarına girmek için başvuracak. Buna karşılık devletimizin, ülkemizin hayli şükür üniversite imkanları fevkalâde geniştir. Yani 1 milyon 10 bin civarında bir kontenjanımız var. Lakin kontenjanlar bu kadar geniş bulunmasına karşın kontenjanların kayda kıymet bir kısmının boşta kaldığını görüyoruz. Bununla da bizim yapmaya çalıştığımız sıradan bir süreç var. Biz bu sistemi bu türlü bir daha kurgularken aşikâr simülasyonlar yaparak bu işleri yaptık. 2021’de baraj olmasaydı mevcut sonuçlara göre muvaffakiyet sıralamaları nasıl olurdu, bunların hepsini çıkardık. Bu sistem elemeyi ikinci plana itiyor. Öğrenciler içinde muvaffakiyet sıralamasını öne çekiyor. Yani yapmaya çalışılan şey, aslında yeteri kadar kontenjan bulunmasına karşın öğrencilerin tercih yapma imkanını genişletiyoruz. Barajların kalkması demek her insanın imtihansız üniversiteye girmesi demek değildir.”

Programa Van Valisi ve Belediye Lider Vekili Mehmet Emin Bilmez, Doğu Anadolu’daki üniversitelerin rektörleri, AK Parti Van Milletvekili İrfan Kartal, Edremit Belediye Lideri İsmail Say ve epey sayıda öğrenci katıldı.