Askerlik niçiniyle memuriyet hizmet müddeti ile emekliliğe temel müddet niye birebir olur?

Adanali

Member
Soru : Merhaba, ben 25.03.1998 yılında memur olarak bakılırsave başladım.20.11.1999 yılında ise muvazzaf olarak 8 ay kısa devir olarak askere gittim. Benim memuriyete temel hizmet müddetim ile emekliliğe temel müddetim birebir görünüyor. Sorum şu: askerlik memuriyetten sayılmaz mı?, askerlik süremi borçlansam emeklilik yaşım öne çekilir mi? ,ve ben eyt li oluyor muyum?.

Selamlar hürmetler.

Detaylar/Değerlendirmeler;

Hizmet nedir?

Özetle hizmet, Toplumsal Güvenlik Kurumu primleri ödenmiş fiili olarak çalışılan müddetlerin toplamı olur. Yani, emekçi, esnaf, memurluk, borçlanılan müddetler var ise bu mühletlerin toplamı memurların emeklilik için gerekli olan hizmet müddetini ortaya çıkarır.

“Fiili hizmet” kavramı külliyen 5434 e tabi memurların memurlukta geçen müddetlerini tabir eden bir tabirdir. 5434 sayılı Kanun Unsur 31 kararında de, fiili hizmet müddetinin memurların 5434 de belirtilen haklardan yaralanmaya başladığı tarihten itibaren tam kesenek vermek suretiyle geçirdiği mühlet olarak tabir edilmektedir.

“Toplam hizmet” kavramı ise bütünleştirici bir kavramdır. Toplam hizmetten kasıt hem fiili hizmet tıpkı vakitte öteki statülerde (işçi, esnaf, memurlukta geçen süreler) geçen müddetler ile fiili hizmet mühleti artırımı (yıpranma payı), yapılmış borçlanma müddetlerinin bütün olarak toplamını söz etmektir.

Sonuç olarak, toplam hizmet memurların emekli olacakları vakit hem emekli aylıklarında, hem emekli ikramiyelerinde uygulanmak suretiyle temel alınacak olan sonuncu toplam hizmet müddetini tabir etmektedir.

ötürüsıyla, memurluk hizmetiniz ile birlikte borçlanmış olduğunuz askerlik müddetine ilişkin hizmetinizin toplamı Toplam Hizmet Mühleti ortasında değerlendirilmiş olduğunu anlamaktayız.

Emekliliğe temel mühlet;

Emekliliğe temel mühlet kavramını da özetle, memurların hem 657 sayılı Kanunun intibaka ait kararlarının birebir vakitte 5434 sayılı Kanunun intibaka ait kararlarının uygulanması kararında ortaya çıkan bir intibak süreci olduğunu söyleyebiliriz.

Askerlik müddetinin intibak sürecinde kıymetlendirilmesi;

Askerlik müddetinin borçlanma yapılıp yapılmadığına bakılmaksızın memurlar intibak sürecinde kıymetlendirilmesi gerektiği konusu 657 sayılı Devlet Memurları Kanunu Husus 84 kararında belirtilmiştir.

“Madde 84 – (Değişik: 31/7/1970 – 1327/37 md.)

Muvazzaf askerlik nazaranvini yaptıktan daha sonra Devlet memurluğuna atananlar adaylık asıllarına tabi olurlar ve muvazzaf askerlikte geçen müddetleri asaletlerinin tasdikinden daha sonra kademe ilerlemesi yapılmak ve imtihan yahut seçmeye tabi tutulmak suretiyle derece yükseltilmesinde de kıymetlendirilir.”

Sonuç bağlamında kıymetlendirmemiz;

Askerlik mühletinin memuriyetten sayılması yalnızca kanunlar gereği intibak süreci ile sonlu bir durum olmaktadır. Yalnızca memuriyetten sayılarak intibak sürecinde değerlendirildiğinden Memuriyete temel hizmet toplamı ile Emekliliğe Temel müddetiniz ile tıpkı görünmesi hakikat olmaktadır.

Şayet borçlanma yapılması halinde ise memuriyete temel hizmet toplamınızın yüksek olacağını da ayrıyeten belirtmek isteriz.

Askerlik sürenizi borçlanma yapsanız dahi bizim hesaplamalarımıza nazaran 57 yaşına tabi olma durumunuzu değiştirmeyeceğini değerlendirmekteyiz. bir daha de bu hesaplamayı ayrıyeten Kurumunuza da yaptırmanızı tavsiye edebiliriz. Ayrıyeten, EYT konusu ile kapsam içeriği konusunda rastgele bir açıklama yapılmadığından, yapılacak olan yahut yapılması halinde yeni düzenlemenin beklenilmesi gerektiğini söyleyebiliriz.

100.000TL Sanal Para ile Borsayı Deneyin, Risk Almadan Deneme Hesabı ile Borsa Süreçlerini Keşfedin!