Aileye, çalışana ve yatırımcıya devletten tam destek!

Adanali

Member
Hükümetin enflasyonla çabası sürerken, vatandaşa yönelik maddi yardımları da kesintisiz devam ediyor. 2002-2020 yıllarını kapsayan periyotta tüm kamu kaynakları ile yapılan toplam toplumsal yardım harcanması 408 milyar lirayı bulurken yalnızca bu yıl yapılan toplumsal yardımlar 145 milyar liraya ulaştı.

Destekleri daha da artırmak için düğmeye basan hükümet, Aile ve Toplumsal Siyasetler Bakanlığı eliyle aile, bayan, çocuk, hasta, yaşlı ve engelli vatandaşlara, Çalışma ve Toplumsal Güvenlik Bakanlığı eliyle personel ve patrona, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı eliyle de yatırımcılara çeşitli başlıklar altında milyarlarca lira dayanak sağlıyor. Son olarak Aile Takviye Programı ile doğalgaz ve elektrik fatura fiyatlarında takviyelerin artarak devam etmesi ve muhtaçlık sahibi ailelerin çocuklarına kırtasiye yardımı yapılması için ayrılan takviyeler toplam 20-25 milyar liraya çıkarıldı.

İşte tüketiciye rahat bir nefes aldıran takviyeler:

AİLELERE TEŞVİKLER

DOĞUM YARDIMI:
Birinci çocuk ve daha sonrası için 300 TL-600 TL içinde toplumsal yardım sağlanıyor.

VEFAT YARDIMI: Eşi vefat eden lakin geliri olmayan bayanlara iki ayda bir 1.000 TL halinde takviye veriliyor. Annesi, babası yahut her ikisi de vefat eden çocuklar için 600 TL, yakınları vefat edenlere de aylık 1.062,68 TL takviye sağlanıyor.

GIDA YARDIMLARI: 18 yaş üstü aile bireyi herkese muhtaçlık durumuna göre besin yardımı sağlanıyor.

BARINMA YARDIMLARI: Muhtaçlık sahibi olup oturulamayacak derecede eski, bakımsız ve sıhhatsiz meskenlerde yaşayan ailelere mesken tamirlerinde 75 bin TL, prefabrik konut imallerinde 150 bin TL, betonarme mesken üretimlerinde 200 bin TL’ye kadar takviye veriliyor.

DOĞALGAZ TAKVİYESİ: Dar gelirlilere fatura bedeline bakılırsa yıllık 450 TL-1.150 TL içinde yardım yapılıyor.

ELEKTRİK TAKVİYESİ: Geliri düşük hanelere, ortalama 75 ila 150 kilovatsaate karşılık gelecek fiyat kadar nakdi dayanak sağlanıyor.

YAŞLI AYLIĞI: Rastgele bir toplumsal teminatı olmayan kişi ve eşini kapsayacak biçimde 65 yaş üstü vatandaşlara aylık 1.536,70 TL yardım yapılıyor.

ENGELLİ AYLIĞI: Toplumsal teminatı olmayan ve hane ortasındaki net geliri taban fiyatın altında olan engellilere aylık 1.226,69 TL ila 1.840 TL içinde maddi yardım sağlanıyor. Engelli yakınlarına da aylık 1.226,69 TL takviye veriliyor.

GENEL SIHHAT SİGORTASI PRİM ÖDEMELERİ: Toplumsal teminatı olmayan tüm vatandaşlara hükümet tarafınca aylık 258,84 TL yardım yapılıyor.

SAĞLIK VE GEBELİK YARDIMLARI: 0-6 Yaş kümesi çocuklar ve gebeler için 100-500 TL içinde sıhhat yardımları veriliyor.

KRONİK HASTALIK YARDIMLARI: Tüberküloz ve SSPE hastalığı niçiniyle psiko-sosyal ve mali kayıp yaşayan hastalar için aylık 3.336,03 TL dayanak veriliyor.

EĞİTİM YARDIMLARI: Toplumsal teminatı olmayan ve muhtaçlık sahibi ailelere çocuklarının örgün tahsiline devam etmesi kapsamında birinci ve ortaöğretim çağındaki çocuklara tahsil derecelerine nazaran aylık 90 ila 150 TL takviye veriliyor.

İSTİHDAM TEŞVİKLERİ

İLAVE İSTİHDAM TEŞVİKİ:
Bu teşvikte takviye fiyatı, iş yerinin faaliyette bulunduğu dala bakılırsa farklı hesaplanıyor. Buna bakılırsa, imalat yahut bilişim kesiminde faaliyet gösteren iş yerlerinde ek istihdam edilecek her bir sigortalının 13.344 TL’ye kadarki prime temel çıkar fiyatı için ödeyecekleri tüm primler (1.876,50 TL ila 5.004 TL) karşılanıyor. Başka bölümlerde faaliyet gösteren işyerlerinde ek istihdam edilecek her bir sigortalı prime temel çıkar alt sonu üzerinden hesaplanacak tüm primler (1.876,50 TL) de ayrıyeten SGK tarafınca ödeniyor.

KADIN, GENÇ VE MESLEKSEL YETERLİLİK DOKÜMANI OLANLARIN TEŞVİKİ: 31 Aralık 2022 tarihine kadar işsiz olan şahısları istihdam eden özel dal patronların, 1.025,82-7.693,65 TL içinde değişen prime temel çıkar üst sonuna kadarki toplumsal güvenlik primi patron hisseleri, İşsizlik Sigortası Fonundan karşılanıyor.

İŞSİZLİK ÖDENEĞİ ALANLARA YÖNELİK TEŞVİK: İşsizlik ödeneği alanların, ortalama sigortalı sayısına ek olarak işe alınması durumunda, kişinin kalan işsizlik ödeneği müddetince minimum fiyat üzerinden hesaplanan toplumsal güvenlik priminin yüzde 99’luk kısmı (1.676,34 TL) İşsizlik Sigortası Fonundan karşılanıyor. Patrona dayanak sağlanan müddet, kişinin başlangıçta işsizlik ödeneği için belirlenen toplam hak sahipliği mühletinden düşülüyor.

ENGELLİ İSTİHDAMI TEŞVİKİ: Özel dal patronlarının çalıştırdıkları her bir engelli için taban fiyat seviyesindeki toplumsal güvenlik primi patron hisselerinin tamamı (1.025,82 TL) hazine tarafınca karşılanıyor.

YATIRIMCILARA TEŞVİKLER

KDV İSTİSNASI:
Yatırım Teşvik Dokümanı kapsamında imalat ve turizm dalında bina-inşaat harcamaları, 31 Aralık 2025’e kadar KDV istisnasından yararlanabiliyor.

GÜMRÜK VERGİSİ MUAFİYETİ: Yatırım maksadıyla yurt haricinden temin edilecek makine ve teçhizat için gümrük vergisi ödenmiyor.

VERGİ İNDİRİMİ: Stratejik yatırımlar a, bölgesel teşvik uygulamaları ve öncelikli yatırımlara vergi indirimi dayanağı sağlanıyor.

FAİZ YAHUT KAR HİSSESİ TAKVİYESİ: Yatırım Teşvik Evrakı kapsamında kullanılan en az 1 yıl vadeli krediler için sağlanan bir finansman dayanağı. Teşvik evrakında kayıtlı sabit yatırım meblağının yüzde 70’ine kadar kullanılan krediye ait ödenecek faizin yahut kar hissesinin aşikâr bir kısmı, ilgili bakanlık tarafınca karşılanıyor. Ayrıyeten bu takviye, stratejik yatırımlar, 3., 4., 5. ve 6. Bölgelerde bölgesel teşvik ve öncelikli yatırımların teşviki uygulamaları kapsamında yapılacak yatırımlar için uygulanıyor.

YATIRIM YERİ TAHSİSİ: Yatırım Teşvik Dokümanı düzenlenmiş stratejik yatırımlar, bölgesel ve öncelikli yatırımlar için Etraf, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığına bağlı Ulusal Emlak Genel Müdürlüğü tarafınca belirlenen yol ve temeller çerçevesinde yatırım yeri tahsis edilebiliyor.

SİGORTA PRİMİ DAYANAĞI: Yatırım Teşvik Dokümanı kapsamı yatırımla sağlanan ek istihdam için ödenmesi gereken sigorta primi patron payının taban fiyata tekabül eden kısmı, makul bir süre ilgili bakanlıkça karşılanıyor.

Yatırım Teşvik Dokümanı kapsamındaki yatırımla sağlanan ek istihdam için ödenmesi gereken sigorta primi emekçi payının taban fiyata tekabül eden kısmı, 10 yıl müddetle ilgili bakanlık tarafınca karşılanıyor.

KDV İADESİ: Sabit yatırım meblağı 500 milyon TL’nin üzerinde olan Stratejik Yatırımlar kapsamında gerçekleştirilen bina-inşaat harcamaları için tahsil edilen KDV, yatırımcıya iade ediliyor.

Cevdet Fırat AYDOĞMUŞ

PARAM OLSA ŞURAYA YATIRIRDIM DİYE DÜŞÜNME! 100.000 TL SANAL PARA İLE NELER YAPABİLECEĞİNİ ÇABUCAK GÖR!