2025 kuantum yılı hakkında yorum yapın: Daha az abartı, daha fazla anlayış

Adanali

Member
Evray, kuantum fiziği 100 yaşında! Birleşmiş Milletler bunu doğru bir şekilde kutlamak için 2025 yılını Uluslararası Kuantum Bilimi ve Teknolojisi Yılı ilan etti. Werner Heisenberg'in kuantum mekaniği terimini modelleyip matematiksel temellerini atmasının üzerinden 100 yıl geçti. Bugün dünyanın dört bir yanındaki teknoloji devleri ve araştırma enstitüleri, insanlığın tüm sorunlarını çözecek güçlü bir kuantum bilgisayarı geliştirmeye çalışıyor. Hiç kimse bunun gerçekte ne zaman olacağını ve olup olmayacağını tahmin edemez. Bir kuantum fizikçisi olarak, bir gün kuantum teknolojisinin gerçekten çok şey yapacağı konusunda iyimserim. Ancak büyük olasılıkla bu büyük atılım 2025'te başlamamış olacak.

Duyuru

Sabrina Patsch, doktoralı bir kuantum fizikçisi, bilim blog yazarı ve tutkulu bir bilim katılımcısıdır. 2024'ten beri C'T'nin editörlüğünü yapıyor ve bilim hakkında yazıyor.

Ancak bunun bir önemi yok, çünkü diğer duyumlar, keşifler ve yenilikçi deneyler yerine kuantum araştırmalarının şu anda tamamen farklı bir şeye ihtiyacı var: iyi dozda gerçekçilik. Kontrolsüz abartıların, özellikle de bu gerçekçi olmayan beklentileri karşılayamayan araştırmaların kimseye faydası yoktur. Artık büyük araştırma sonuçlarıyla tanınmak için değil, hayal kırıklığı, hatta hayal kırıklığı için karşılaşılıyor.

Bu heyecanın bir nedeni, bu alanda çalışmayan neredeyse hiç kimsenin kuantum teorisini gerçekten anlamamasıdır. Daha da kötüsü, Richard Feynman'ın şu sözlerinin gölgesindedir: “Kuantum teorisini anladığını düşünen kimse anlamamıştır.” Bazıları bu teklifi yerleştirmeye ücretsiz bir bilet olarak kullanıyor. Ancak Feynman bununla birlikte gelen her şeyi kastetmedi. Açıklayamayız Neden Kuantum nesneleri onlar gibi davranıyor ama araştırmacılar şunu çok iyi anlıyor: Hangi Düzenli Kuantum dünyası onu takip ediyor.

Herkesin bu kuralları tabelada anlaması gerekmiyor. Ancak herkes kitaplar, bloglar, videolar, dersler ve hatta evde yapılabilecek deneylerle kuantum dünyasına bir göz atma fırsatına sahiptir ve kuantum yılı mükemmel bir fırsattır. Kuantum fiziğini daha iyi anlarsanız, abartılı vaatlerle daha az gözünüzü kamaştırabilir ve orada saklanan büyüleyici dünyaya hayran kalabilirsiniz.

(spa)