2022 yılı norm güncellemeleri başladı. Öğretmenler nelere dikkat etmeli!

Adanali

Member
Milli Eğitim Bakanlığına Bağlı Eğitim Kurumları Yönetici ve Öğretmenlerinin Norm Takımlarına Ait Yönetmeliğinin “Norm takım sayıları değişen eğitim kurumları” başlıklı 26. hususu 1. fıkrasında; “(1) Eğitim kurumlarının norm takım sayılarının bu Yönetmelikte belirlenen norm takım kriterleri çerçevesinde değişmesi halinde, değişikliğe husus olan eğitim kurumlarının norm takım sayıları Bakanlığın uygun gördüğü tarihlerde bir daha belirlenir.” kararları bulunmaktadır.

Norm takımların güncellenmesi süreçleri; “Milli Eğitim Bakanlığına Bağlı Eğitim Kurumları Yönetici ve Öğretmenlerinin Norm Takımlarına Ait Yönetmelik” hükümlerine nazaran yürütülmektedir. Yönetmelik için

Milli Eğitim Bakanlığı, bu kararların kendisine verdiği yetkiye dayanarak norm takımlarının güncellenmesine ait iş ve süreçlerinin belirtilen takvim çerçevesinde yapılması sürecini başlatmıştır.

DİKKAT NORMLAR; 03 EKİM – 13 EKİM ORTASINDA BELİRLENECEK

Milli Eğitim Bakanlığı İnsan Kaynakları Genel Müdürlüğünce yayımlanan Norm takımlarının güncellenmesine ait iş ve süreçler için gerekli hazırlıkların yapılmasını içeren 14.09.2022 tarih ve 57643199 sayılı “Norm Takım Güncelleme İşlemleri” temalı yazıyı Vilayet Ulusal Eğitim Müdürlüklerine bildiren Ulusal Eğitim Bakanlığı, 2022-2023 eğitim öğretim yılına temel olmak üzere, eğitim kurumları tarafınca, tüm alanlardaki (branş); ders yükü, norm takım öğretmen sayısı ve norm fazlası öğretmen sayısının öğretmenlere bildirim edilerek, 03 Ekim 2022 – 13 Ekim 2022 tarihleri içinde eğitim kurumlarının norm takımlarının güncellenmesini istemiştir.

iŞTE Ulusal Eğitim Bakanlığı İnsan Kaynakları Genel Müdürlüğünün 14.09.2022 tarih ve 57643199 sayılı “Norm Takım Güncelleme İşlemleri” temalı yazısı;

Buna nazaran;
1-2022-2023 Eğitim Öğretim yılına temel olmak üzere eğitim kurumlarının norm takımlarının güncellenmesi için 03 Ekim 2022 – 13 Ekim 2022 tarihleri içinde “2022-2023 Eğitim Öğretim Yılı Norm Takım Güncelleme Takvimi” doğrultusunda data giriş süreçleri yapılacaktır.
2-MEBBİS bilgi tabanındaki “Norm Takım Modülü” il/ilçe ulusal eğitim müdürlükleri ile eğitim kurumu müdürlüklerince süreç yapılmak üzere 03 Ekim 2022 tarihinde vilayetlerin MEBBİS yöneticilerine yetki verilerek açılacaktır.
3-Eğitim kurumu yöneticilerinin Norm Takım Modülüne girecekleri alanlar bazındaki ders yükleri, şube sayıları vb. ayrıntıları eğitim kurumunda çalışan “öğretmenlere” duyurulacaktır.
4-Norm takım güncellemesinde bilgi girişleri tam ve hakikat olarak girilecektir.
5-Norm takım güncellemesi yapılacağından hareketle daha evvel güncelleme yapılmak üzere Bakanlığımıza gönderilen taleplerden eksik evrak yahut çeşitli sebeplerle süreci yapılamayanlar eğitim kurumu müdürlüklerince sisteme işlenecektir.
Bu süreçlere nazaran öğretmenlerin branşlarındaki ders yükü ve norm takım öğretmen sayısı öğretmenlere bildiri edilecek ve 2022-2023 eğitim öğretim yılına temel olmak üzere 03 Ekim 2022 – 13 Ekim 2022 tarihleri içinde eğitim kurumlarının norm takımları güncellenecektir.

İŞTE NORM TAKIM GÜNCELLEME TAKVİMİ

MEBBİS yöneticilerinin aşağıda belirlenen iş takvimi doğrultusunda süreçleri yapması gerekmektedir.

DİKKAT NORMLAR ÖĞRETMENE BİLDİRİ EDİLECEK

Milli Eğitim Bakanlığı İnsan Kaynakları Genel Müdürlüğünün norm takımlarının güncellenmesine ait iş ve süreçler için gerekli hazırlıkların yapılmasını içeren üstteki yazının 1. unsurundaki; “Eğitim Kurumu yöneticilerinin Norm Takım Modülüne girecekleri alanlar bazındaki ders yükleri, şube sayıları vb. ayrıntıları eğitim kurumunda çalışan “öğretmenlere” duyurmaları,” açıklamalarına nazaran;

Eğitim kurumu yöneticileri; Norm Takım Modülüne girecekleri alanlar bazındaki ders yükleri, şube sayıları vb. ayrıntıları eğitim kurumunda çalışan öğretmenlere duyurularak bildirim edilecektir. İmzalanan duyurunun öğretmenlerce bir fotokopisinin alınması ilerde çıkacak tüzel meselelere ışık tutacaktır.

Ayrıca kusurlu girilen ders yükleri vb durumları tespit eden öğretmenin; kendine taslak normun bildirim tarihinden itibaren yazılı olarak okul yöneticisine itiraz ederek düzeltilmesini sağlaması gerekmektedir. Taslak norm öğretmenlere bildirim edilmiyorsa niye bildirim edilmediğini araştırması, okul yöneticisi ile irtibata geçmesi ve sorması ve itiraz dilekçesi vermesi gerekmektedir.

İtiraz daha sonrası düzeltme süreçleri gerçekleşmiyorsa, yapılmıyorsa; Devlet Memurlarının Şikayet ve Müracaatları Hakkında Yönetmeliğin “İtiraz” başlıklı 9. unsurunda yer alan “Şikayette bulunan ve şikayet edilen memurlar yetkili amirlerce verilen kararlara karşı bir sefere mahsus olmak üzere sonucun kendilerine bildirisini izleyen 10 gün ortasında bir üst mercie itiraz edebilirler. İtirazların yapılmasında ve incelenip karara bağlanmasında şikayetler hakkında bu Yönetmelikte belirtilen yol ve temeller geçerlidir.” kararı gereği okulun bir üst makamı olan ilçe ulusal eğitim müdürlüğünden başlamak üzere silsile yolu ile 10 gün ortasında itiraz edilebilecektir. Bu mevzuda Öğretmenlerin üye oldukları sendika şubesi ile irtibata geçmelerinde hayati kıymet bulunmaktadır.

İşte örnek tebligat yazısı;

“Örnek Norm Takım Bilgi Girişi Bilgilendirme Tutanağı”
için

“Boş Norm Takım Data Girişi Bilgilendirme Tutanağı” için

DİKKAT SORUMLULUK YÖNETİCİLERDEDİR

Norm takım güncellemesinde data girişlerinin tam ve hakikat olarak girilmesi, yanlış ve eksik bilgi girişlerinden oluşacak mağduriyetlerde sorumluluğun süreç yapan ünitelere ilişkin olduğunun bilinmesi bu niçinle Norm takım Yönetmeliğinin “Norm takım belirlemeye yetkili birimler”başlıklı 24. unsurundaki; “Eğitim kurumlarının yönetici ve öğretmen norm takımları, elektronik ortamdaki mevcut data tabanı temel alınarak eğitim kurumu müdürlüğü, ilçe ulusal eğitim müdürlüğü ve vilayet ulusal eğitim müdürlüğünün sıralı teklifi üzerine belirlenir.” kararı çerçevesinde üstteki iş takvimi doğrultusunda 03 Ekim 2022 – 13 Ekim 2022 tarihleri içinde eğitim kurumlarına ilişkin ayrıntıların sisteme tam ve hakikat olarak mühleti içerisinde girilmesi ehemmiyet arz etmektedir.

Girilecek bilgilerle belirlenen norm takımlara yapılan atamalarda doğacak kusurlardan eğitim kurum müdürleri ile il/ilçe ulusal eğitim müdürlükleri sorumlu tutulacaktır. Ulusal Eğitim Bakanlığı denetimi sırasında gerçeğe ters ayrıntıların sisteme girilmesinin tespit edilmesi durumunda sorumlular hakkında gerekli süreçler yapılacaktır.

ÖĞRETMENLERİN YAPMASI GEREKENLER NELERDİR?

Öğretmenlerimizin alanındaki (branşındaki) ders yükünün nasıl hesaplanacağını bilmesi gerekmektedir.

Üniversitelerin hangi kısım mezunlarının öğretmen olabileceği ve öğretmenlerin aylık karşılığı okutabileceği dersler Talim ve Terbiye Heyetinin 20.02.2014 Tarih ve 9 Sayılı Heyet sonucu ile yürürlüğe giren Ulusal Eğitim Bakanlığı’na Bağlı Eğitim Kurumlarına Öğretmen Olarak Atanacakların Atamalarına Temel Olan Alanlar İle Mezun Oldukları Yükseköğretim Programları ve Aylık Karşılığı Okutacakları Derslere Ait Temellerde tek tek belirtilmiştir.

Bu asıllar ve eki incelenerek birebir alanda, okuldaki öğretmen sayısı, ders yükü, seçmeli ders yükü vs. üzere bilgiler elde edilerek toplam ders yükü bulunarak okuldaki bir alanda bulunan norm takım sayısı hesaplanır ve okulun hesapladığı norm takım sayısı ile karşılaştırılarak yanlışsız yapılıp yapılmadığı denetim edilmeli eksiklik var ise şerh düşülerek itiraz edilmelidir. Bunun için aşağıda yer verdiğimiz evrakların titizlikle incelenmesi gerekmektedir.

Talim ve Terbiye Konseyinin 20.02.2014 Tarih ve 9 Sayılı Şura sonucu ile yürürlüğe giren Ulusal Eğitim Bakanlığı’na Bağlı Eğitim Kurumlarına Öğretmen Olarak Atanacakların Atamalarına Temel Olan Alanlar İle Mezun Oldukları Yükseköğretim Programları ve Aylık Karşılığı Okutacakları Derslere Ait Temeller için

Yukarıda yer verdiğimiz haberimizdeki resmi yazıya göre okul yetkililerinin okuldaki ders yükleri ve alanın norm takım sayısını öğretmene bildirim etmesi gerekmektedir. Okul yetkililerimizin eski mevzuat ayrıntıları ile değil de değişen yeni yönetmelik kararlarına bakılırsa alanların (branşların) norm takımlarını belirlemeleri ve haksız yere norm fazlası öğretmen meydana getirilmemesi için aşağıda yer verdiğimiz evrakları titizlikle incelemesi gerekmektedir.

2014 yılında Norm Takımlara Ait Yönetmeliğin değişmesi ötürüsıyla norm takımların belirlenmesinde dikkat edilecek konularla ilgili haberlerimizi yenileştirerek bir daha yayımlıyoruz. Linklerde yer alan haberlerimize yapılan eski tarihindeki yorumları dikkate almayınız.

Ahmet KANDEMİR

NORM TAKIMLARIN BELİRLENMESİNDE DİKKAT EDİLECEK KONULARLA İLGİLİ ÖBÜR HABERLERİMİZ

Yargı; okullara norm fazlası olarak öğretmen atanamaz.

Normu etkileyecek seçmeli derslerin belirlenmesi süreçleri başlıyor

Zorunlu hizmet yükümlüsü öğretmenlerin norm takım fazlası öğretmenlerin yer değiştirmelerinde öncelik hakkı var mıdır?

Norm takım fazlası öğretmenlerin resen atanmasında hangi öğretmenden başlanılır?

Yeni açılan okulların norm takım sorunu hala devam ediyor

Yeni açılan okulların norm takım sorunu çözüldü

Ücretsiz izinde olan norm takım fazlası öğretmen resen atanır mı?

Norm fazlası engelli öğretmen resen yer değiştirmeye tabi tutulamaz

Okul müdürlerinin, birebir dersleri branşlar içinde kaydırma yetkisi daraltılmalı

Seçmeli dersler norm takıma temel ders yüküne dahil edilir mi?

Öğrenci toplumsal ve kişilik hizmetleri, norm takıma temel ders yüküne dahil edilir mi?

Norm takım fazlası öğretmenler okullarından vilayet, ilçe buyruğuna çekilebilir mi?

bakılırsav yaptığınız okul iki farklı okula ayrılırsa hangi okula, nasıl atanmalısınız?

MEB en sonunda norm fazlasının ilçe ortasında önceliği vardır dedi

İstifa eden yada normu düşen yöneticinin durumu, okuldaki öğretmeni norm takım fazlası yapar mı?

Yargı; okullara norm fazlası olarak öğretmen atanamaz.

Norm takımda ders yükü nedir, nasıl hesaplanır?

Proje okulundaki yönetici ve öğretmen, bakılırsavinden ayrılmak isterse nasıl süreç yapılır?

Boş norm takımı olmayan okullara öğretmen atanabilir mi?

Norm takımları Bakanlıkça belirlenecek eğitim kurumları hangileridir?

Norm takımda bölge normu nasıl hesaplanır?

Norm takım fazlası öğretmenler hakkındaki son durum nedir?

Özür durumu olan norm fazlası öğretmenler resen ilçe dışına atanamaz

Bir okulda takımlı mu yoksa kontratlı öğretmen mi norm takım fazlası olur?

Öğretmen ve yöneticilerden hangileri norm takım fazlası olur?

İsteğe bağlı norm takım fazlası olunabilir mi?

Norm takımların tespitinde sorumluluk kimlere aittir?

İlkokul ve ortaokulda, bir sınıftaki öğrenci sayısı, alt ve üst sonu ne kadardır?

MEB; bir sınıfta olması gereken en az öğrenci sayısı ile en çok öğrenci sayısını deklare etti

İlköğretimde sınıftaki öğrenci sayıları ne kadar olabilir?

Orta sınıflar birleştirilerek, norm fazlası öğretmen oluşturulabilir mi?

Orta sınıflar birleştirilerek öğretmenler norm fazlası yapılamaz

Norm yok iken okula atananlar ile yargı sonucu ile okula dönen olursa kim norm fazlası olur?

Norm takım fazlası öğretmenler hakkında yapılacak işlemler

Norm fazlası engelli öğretmen resen yer değiştirmeye tabi tutulamaz

HİZMET PUANI NORM TAKIM HABERLERİMİZ

Norm takım fazlası öğretmenlerin tespitine ait Danıştay’ın sonucu

Hizmet puanı tıpkı olan öğretmenlerden hangisi norm takım fazlası olacaktır?

Hizmet bölgeleri, hizmet alanları ve hizmet puanları ne demektir?

Uzman öğreticilikte geçen mühletlere hizmet puanı verilir mi?

Özlük kaydı yanılgılı olan Öğretmenler hizmet puanlarını denetim etmeli

Ücretli öğretmenlikte geçen mühletlere hizmet puanı verilir mi?

Başka bir mecburî hizmet bölgesinde çalışmaya devam eden öğretmenler artırımlı hizmet puanından faydalanabilirler mi?

Aksaray Yönetim Mahkemesinden artırımlı hizmet puanı sonucu

Artırımlı hizmet puanı zarurî hizmet alanında nazaranv yapan tüm öğretmenlere verilmelidir

DYK ek hizmet puanlarını Mebbis e-personel modülüne kim girer?

Ayın tamamı tamamlanmadan destekleme ve yetiştirme kurslarına 0,5 puan eklenir mi?

MEB’den DYK’da nazaranv alanlara artırımlı hizmet puanları eklensin uyarısı

DYK puanları vaktinde girilmeyen öğretmenlerden norm fazlası olanlar ne olacak?

Pansiyonlu okullarda nazaranv yapan öğretmenlere de ek puan verilmedir

Pansiyonlu okullarda puan adaletsizliği

Pansiyonlu okullarda bakılırsav yapan öğretmenlere de ek puan verilmedir

Okulun hizmet puanı daha sonradan değişirse hangi süreç yapılır?

BRANŞ BAZINDA NORM TAKIM HABERLERİMİZ

Özel eğitim okul ve kurumlarının öğretmenleri atölye ve laboratuvar öğretmeni statüsünde midir?

İlkokullarda yabancı lisan ve din kültürü ders yükü nasıl belirlenir?

Genel Bilgi ve Meslek Dersleri Öğretmenleri norm takımı nasıl belirlenir?

Trafik ve Birinci Yardım dersi, hangi dersin norm takım ders yüküne dahil edilir?

Teknoloji ve tasarım öğretmeni norm takımı nasıl belirlenir?

Rehberlik alan öğretmeni norm takımları nasıl belirlenir?

Rehber öğretmen, normu olmayan okula, gorevlendirilebilir mi?

Özel eğitim öğretmeni norm takımları nasıl belirlenir?

Yeni açılan özel eğitim sınıfı normları nasıl belirlenir

Okul Öncesi Öğretmeni norm takımları nasıl belirlenir?

Sınıf öğretmeni norm takımları nasıl belirlenir?

Mesleksel Yabancı Lisan Dersine hangi öğretmenler girer?

YÖNETİCİ NORM TAKIMLARI HABERLERİMİZ

Birleştirilen eğitim kurumu yöneticileri ile norm takım fazlası müdür yardımcıları hakkında hangi süreçler yapılır?

İstifa eden okul yöneticisi, kendi okulunda boş norm var ise buraya öğretmen olarak atanmaya zorlanabilir mi?

Müdür Norm Takımı Nasıl Belirlenir?

Müdür Başyardımcısı Norm Takımı Nasıl Belirlenir?

Müdür Yardımcısı Norm Takımı Nasıl Belirlenir?

Süreksiz bakılırsavlendirilen yöneticinin norm takıma temel ders yükü hangi okulda gösterilir?

HALK EĞİTİM MERKEZLERİNDE NORM TAKIM HABERLERİMİZ

Halk eğitim merkezi ve olgunlaşma enstitüleri yönetici ve öğretmen normları nasıl belirlenir?

Usta öğreticilere de norm takım getirilmelidir

Halk Eğitim Merkezleri norm güncelleme yazısı ve açıklaması

Halk Eğitim Merkezleri norm takımları yeniden güncellenecek

Halk Eğitimi Merkezleri norm takımları hakkında açıklama

Halk Eğitimi Merkezlerindeki takım normları bir daha tespit edildi

Halk eğitim merkezleri norm takımları belirleniyor

MESLEKİ VE TEKNİK EĞİTİM OKULLARINDA NORM TAKIM HABERLERİMİZ

Yüz yüze eğitim kapsamındaki dersler, norm takım ders yüküne dahil edilir mi?

Meslek liselerinde alanın ders yükü ve Makine Teknolojisi Alanı örneği üzerinden birleştirilen kısımların normları nasıl belirlenir?

İmam hatip lislerinde, birtakım derslere evvela olarak hangi alan öğretmenleri girer?

Atölye ve Laboratuvar Dersleri Öğretmeni norm takımı nasıl belirlenir?

MEB’de devredilen okullarda norm takım nasıl belirlenecektir?

Sıhhat meslek liseleri için işletmelerde mesleksel eğitimde işyeri problemine çözüm

Meslek liselerinde öğrenci küme sayıları nasıl belirlenir?

Meslek liselerinde öğrenci küme sayıları ve öğretmen bakılırsavlendirilmesi

Kısım şefi idmanı ders yüküne dahildir

Kimya öğretmenleri hangi hallerde atölye ve laboratuvar öğretmeni olarak kıymetlendirilir?

Kimya öğretmeni atölye ve labaratuar öğretmeni midir?

Kimya/Kimya Teknolojisi Öğretmenleri Genel Bilgi Ve Meslek Dersleri Öğretmenleri kapsamında değerlendirilecek

Kimya/Kimya Teknolojisi öğretmenlerinin okutacakları haftalık ders saati sayıları

Mesleki Gelişim Atölyesi dersi uygulamalı ders midir?

Mesleksel Gelişim dersi artık uygulamalı ders değil

Mesleki Gelişim dersi norm takıma nasıl yansıtılır?

İşletmelerde mesleksel eğitim ders yükü norm takıma nasıl yansıtılır?

Çıraklıkta işletmelerde mesleksel eğitim ders yükü norm takıma nasıl yansıtılır?

MEB koordinatörlük ders yükünün nasıl belirleneceğini deklare etti

MEB deklare etti; Meslek lisesinde norm takım nasıl belirlenir?

MEB, meslek liselerinde norm takım ders yükü nasıl belirlenir deklare etti

Alanın Ders Yükü ile İşletmede Meslek Eğitimi Ders Yükünün nasıl hesaplanır?

Meslek liselerinde işletmeye giden öğrenci sayısı ek müdür yardımcılığı takımı için Norm Süreçleri Modülünde nereye yazılır?

PARAM OLSA ŞURAYA YATIRIRDIM DİYE DÜŞÜNME! 100.000 TL SANAL PARA İLE NELER YAPABİLECEĞİNİ ÇABUCAK GÖR!